Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Επικήδειος η «αλήθεια του Σύψα».

Ο  Ναυπάκτιος καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας  είναι ένα διακεκριμένο μέλος της Ελληνικής Ομάδας Επιστημόνων που συνεστήθη από την κυβέρνηση  για την αντιμετώπιση του κορωναϊού.  Η σταδιοδρομία και το βιογραφικό του καθηγητή  της Ιατρικής Σχολής Αθηνών περιλαμβάνουν ορισμένα από τα παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία – μεταξύ άλλων Πανεπιστήμια Ζυρίχης, Μασαχουσέτης, Χάρβαρντ, Τέξας.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, « ο κ. Σύψας  είναι αφοσιωμένος, εκτός από το ακαδημαϊκό του έργο, και στο κλινικό έργο στη Μονάδα Λοιμώξεων Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας στο «Λαϊκό Νοσοκομείο».

Το βιογραφικό του είναι εξαιρετικό και προφανώς γι αυτό  επελέγη από την κυβέρνηση να συμμετάσχει σε μια ομάδα διαπρεπών επιστημόνων. Έτσι έγινε ένας από τους 26 επιστήμονες της  Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας. Φυσικά για να συμμετάσχει κάποιος σ΄ αυτή την Επιτροπή, δεν χρειάζονταν άλλα «πιστοποιητικά» εκτός από τα επιστημονικά. Κανείς δεν σκέφτηκε ωστόσο ότι για να  συμμετέχει κάποιος επιστήμονας σε τηλεοπτικές ενημερώσεις και προσπάθειες να πεισθεί ο «απείθαρχος Έλληνας» να συμμορφωθεί σε μέτρα, αποφάσεις, περιορισμούς και ουσιαστική αναδιαμόρφωση της προσωπικότητάς  του και καθημερινότητάς του, χρειάζονται και άλλα προσόντα. Συμπαθητικό προφίλ, καλά Ελληνικά, συμμόρφωση σε τηλεοπτικούς κανόνες, καλή φωνή, πειθώς, ευγένεια, ορθός λόγος, αίσθηση του ακροατή, συναίσθηση της κατάστασής του, κατανοητά επιχειρήματα και παραδείγματα και –βασικό αυτό-  απλά Ελληνικά .

Ο σεβαστός κ. Σύψας – δυστυχώς όχι μόνον αυτός- δεν τα έχει αυτά τα προσόντα. Κι όμως ανήκει στην Ομάδα Επιστημόνων τα ονόματα των οποίων έχουν σταλεί σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς ώστε να επιλέγουν από αυτή λίστα ποιον θα καλούν. Ο κ. Σύψας αλλά και άλλοι συνάδελφοί του που ανήκουν στην ομάδα αυτή- αντίθετα με άλλους , «ανεξάρτητους»  γιατρούς που κατά περιόδους καλούνται σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις για να μιλήσουν και το πράττουν με μεγάλη επιτυχία- καλούνται συστηματικά, λες και η αδιαμφισβήτητη επιστημοσύνη τους αρκεί για να επιτευχθεί ο στόχος . Άλλωστε  αποτελούν επίσημα μέλη της Ομάδας που συνεργάζεται με την κυβέρνηση και ΔΕΝ διαφωνούν με  μέτρα που συναποφασίζουν .

Σύμφωνα με  ρεπορτάζ εφημερίδας, ο κ. Σύψας, μίλησε για εκατοστή, εκατοστή πεντηκοστή –ούτε που θυμάμαι πια- φορά στον  ΣΚΑΪ για την πορεία του κορωναϊού στη χώρα μας, προαναγγέλοντας  αυτό που οι περισσότεροι ακροατές του θεωρούν τον “θάνατο” της οικονομίας : Τα κυλιόμενα lockdown.

 Ήταν βαρύ το έργο του. Έπρεπε να πει στον κόσμο  ότι μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000 ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως  ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10%  τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%. Σύμφωνα με τον καθηγητή σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης  φτάνει ακόμη και στο 19%. Επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4. Κι όποιος κατάλαβε…. κατάλαβε.

Και με πολύ σοβαρό, δύσμορφο και κακό  τρόπο , μπερδεύοντας τα λόγια του και «τρώγοντας τα λόγια του»  είπε στους τρομοκρατημένους Έλληνες : «Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν, δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο. Ο εγκλεισμός, είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε, τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν. Δεν πιστεύω ότι στις 30 Νοεμβρίου θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown».

Μα αυτό φίλοι και φίλες μου, δεν είναι ενημέρωση με πειθώ και επιχειρήματα. Επικήδειος είναι. Λόγια ενός σκληρού ανθρώπου που δεν ξέρει τον τρόπο να πει ενδεχόμενα «κακά νέα». Και φυσικά, έχει αντίθετα αποτελέσματα. Όσο καλός γιατρός και να είναι.

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::