Αρχική > Άρθρα > Άρθρα σε άλλα έντυπα > «ΟΧΙ» σε ολοκληρωτικές αποφάσεις

Για την εφημερίδα "Νέα Εγνατία"

Με αφορμή τη διαφωνία με τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος στους ιδιωτικούς χώρους εργασίας που εξέφρασε με ανακοίνωση η Γ.Σ.Ε.Ε., έχω την εντύπωση ότι μπορεί να αρχίσει κάποιος – έστω προσχηματικός – διάλογος για τα δικαιώματα των καπνιστών. Διότι, όπως και να το κάνουμε, έχουμε κι εμείς δικαιώματα. Και τα διεκδικούμε.

Θα μπορούσε άραγε ο διαπρύσιος κήρυκας ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ κ. Αβραμόπουλος να μην ξαναταξιδέψει με αεροπλάνο αν του το απαγορεύαμε; Διότι όπως ΚΑΙ το τσιγάρο, ΚΑΙ το αεροπλάνο σκοτώνει.

Άλλωστε αυτό δεν γράφουν πραξικοπηματικά τα πακέτα των τσιγάρων; Αυτά τα ...τρομολαγνικά συνθήματα του τύπου «Οι καπνιστές πεθαίνουν πρόωρα» και «Το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει» και «Προστατέψτε τα παιδιά: Μην τα αναγκάζετε να εισπνέουν τον καπνό σας»;

Κι όσον αφορά τα παιδιά, το δέχομαι, έστω κι αν κι εγώ, παιδί καπνιστών είμαι. Και μεγάλωσα εισπνέοντας καπνό. Αλλά μεγάλωσα ΚΑΙ ταξιδεύοντας με αεροπλάνο και μέσα σε σχολικά λεωφορεία και οδηγώντας στην «Εθνική οδό» Κορίνθου – Πατρών και κυκλοφορώντας μέσα σε «αιθαλομίχλη» και τρώγοντας βούτυρο, φέτα, αρνίσιες μπριζόλες και ζώντας στη βρωμερή Αθήνα της Πατησίων και της Ακαδημίας και της Τρίτης Σεπτεμβρίου και της Αχαρνών.

Σκέφτηκε άραγε ποτέ κανείς έξυπνος να απαγορεύσει τα αεροπορικά ταξίδια, τα ταξίδια με αυτοκίνητα, τη ζωή στη βρώμικη και μολυσμένη πόλη, το βούτυρο, το ουίσκι και το αρνί; Μα γιατί όχι; Όλα αυτά «σκοτώνουν». Και απειλούν τα παιδιά.

Για όλα υπάρχει ένας τρόπος. Και ο τρόπος ΔΕΝ είναι οι ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ των «δήθεν» σωτήρων.

Η Γ.Σ.Ε.Ε. στην ανακοίνωσή της, αναφέρεται μόνο στο κάπνισμα σε ιδιωτικούς χώρους εργασίας αλλά κάνει μια αρχή. Και λέει 2 – 3 απλά πράγματα. Αν και σημειώνει πως οι βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος είναι αναμφισβήτητες όπως και η ενόχληση των μη καπνιστών, ζητεί «να γίνουν σεβαστά και τα δικαιώματα των καπνιστών για τους οποίους λαμβάνονται εξοντωτικά – αστυνομικά – μέτρα».

«Ειδικότερα» προσθέτει «η γενική απαγόρευση καπνίσματος σε όλους τους εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις είναι απαράδεκτη, καταπιεστική και ρατσιστική. Χωρίς να λαμβάνονται καν υπόψη οι προβλέψεις του Νόμου 3730/08 (για διαμόρφωση ειδικών χώρων) και οι ιδιαιτερότητες του ιδιωτικού τομέα, Βιομηχανίες - Βιοτεχνίες - Κατασκευές - Γραφεία - Κατάστημα κ. λ. π, η απόφαση για γενική απαγόρευση του καπνίσματος διευκολύνει στα μέγιστα τις επιχειρήσεις (αφού δε θα δαπανήσουν ούτε ένα ευρώ) και δε θα "χάνουν" ούτε ένα λεπτό».

Καταλήγοντας ζητεί πριν εκδοθεί γενική απαγορευτική απόφαση καπνίσματος για τους χώρους εργασίας να πραγματοποιηθεί «ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος με σεβασμό στο νόμο».

Συμφωνώ. Διάλογος δεν έγινε. Τα μέτρα ΔΕΝ μπορεί να εφαρμοστούν. Εκτός του ότι είναι πολύ πιθανόν να καταπέσουν με αλλεπάλληλες προσφυγές στα Διεθνή δικαστήρια Δικαιωμάτων και Ανθρωπίνων Ελευθεριών και με αγωγές, θα ανατραπεί η οικονομία, η καθημερινότητα, η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Εκτός κι αν τα απαγορεύσουμε ΟΛΑ όσα «σκοτώνουν». Και – κυρίως – τα όπλα. Διαφωνείτε;

 
        
 
©2004-2023 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::