Αρχική > Πολιτική Δραστηριότητα 2004-2007 > Βουλή > Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις > ΕΡΩΤΗΣΗ 77 Διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Από τις εικόνες που είδαμε πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες και αναμεταδίδονται και από ξένα ΜΜΕ αλλά και από το δραματικό περιεχόμενο τού Δελτίου Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, μετά την συνάντηση με  τους επιτελείς του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, προκύπτει ότι ο εμπορικός κόσμος στέλνει πλέον, «κραυγή αγωνίας» αναζητώντας άμεσα λύση. Είναι πασιφανές ότι τα καταστήματα κάθε λογής υφίστανται διωγμό, τεράστιες απώλειες, αγγίζουν τον οικονομικό μαρασμό από τις πορείες, τις διαδηλώσεις και, τις πάσης φύσεως εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας και φυσικά τις συγκρούσεις που αναπόφευκτα πλέον ακολουθούν τις διαδηλώσεις.    Oι ιδιοκτήτες  15.000 καταστημάτων λιανικού, κυρίως, εμπορίου που παρακολουθούν ανήμποροι να αντιδράσουν την δραματική πτώση της αγοραστικής κίνησης των επιχειρήσεων τους, θεωρούν την κατάσταση τραγική ενώ το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας έχει γίνει πλέον απρόσιτο για τις χιλιάδες των ξένων επισκεπτών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

Δεχόμενοι ως αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της απεργίας, της διαμαρτυρίας και της διαδήλωσης πολιτών, αντιμετωπίζεται – και πως- η ανάγκη να προστατευτούν αποτελεσματικά τα δικαιώματα των εμπόρων/ πολιτών χωρίς να θιγούν τα δικαιώματα των διαδηλωτών/ πολιτών; Εξετάζονται τρόποι-και ποιοι- να προστατευτεί η περιουσία των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών; Αντιμετωπίζεται θετικά το αίτημα των εμπόρων της Αθήνας για αποζημίωση από τις ζημιές; Σχεδιάζεται στρατηγική ώστε να μην γίνεται το Κέντρο της Αθήνας απρόσιτο λόγω κινητοποιήσεων ακόμη και από ολιγομελείς ομάδες ; Αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο αλλαγής των μηχανισμών προστασίας των επιχειρήσεων μέσω διαφορετικής αστυνόμευσης αφού τα μέτρα έχουν αποτύχει;

 

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ, σας γνωρίζουμε ότι η πραγματοποίηση εκδηλώσεων, δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων και πορειών στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας και στην ευρύτερη περιοχή είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και ο τρόπος αντιμετώπισής του απασχολεί έντονα το Υπουργείο μας και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Από την πραγματοποίηση των ως άνω εκδηλώσεων, δημιουργούνται αρκετά προβλήματα που επιφέρουν ταλαιπωρία στους πολίτες, κυρίως λόγω του αποκλεισμού κεντρικών οδών, της αναγκαστικής διακοπής ή εκτροπής της κυκλοφορίας οχημάτων, πολλές φορές δε, λόγω της σύνθεσης των διαδηλωτών ή του είδους της εκδήλωσης, δημιουργούνται επεισόδια που έχουν ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, τις φθορές ευπαθών-ζωτικών στόχων (δημοσίων κτιρίων- Πρεσβειών κ.λπ.) και άλλων περιουσιακών αγαθών.

 

Η Αστυνομία, κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων εκδηλώσεων, λαμβάνει εντός των αρμοδιοτήτων της, όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση της τάξης, την πρόληψη επεισοδίων ή άλλων εκτρόπων, την προστασία προσώπων ή πραγμάτων, με βάση τα επιχειρησιακά σχέδια που εκπονούνται από για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ανάλογα με τον προβλεπόμενο όγκο διαδηλωτών και τα λοιπά στοιχεία και εφαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία προς κάθε κατεύθυνση, με αντικειμενικότητα και αμεροληψία. Πάγια και διακηρυγμένη θέση δε της Κυβέρνησης είναι ότι το δικαίωμα της διαμαρτυρίας είναι σεβαστό στις δημοκρατικές κοινωνίες, όταν δεν παραβιάζονται και μάλιστα κατάφωρα τα δικαιώματα των άλλων πολιτών και δεν προκαλείται το κοινωνικό σύνολο με πράξεις βίας και αυθαιρεσίας.

 

Σύμφωνα με τα υφιστάμενα στις αρμόδιες Υπηρεσίες μας στατιστικά στοιχεία, στις περισσότερες δημόσιες συναθροίσεις – πορείες, που πραγματοποιούνται στις κεντρικές οδούς (Πανεπιστημίου, Σταδίου, Βας. Σοφίας, Αθηνάς κ.λπ.) και σε κεντρικά σημεία της Αθήνας (Πλ. Συντάγματος – Ομόνοια – περιοχή Πολυτεχνείου κ.λπ.), συμμετέχει μικρός αριθμός συναθροιζομένων, οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων καταλαμβάνουν όλο το πλάτος του οδοστρώματος προκαλώντας παρακώλυση των συγκοινωνιών και περαιτέρω διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, χωρία αυτή να δικαιολογείται από τον όγκο των συναθροιζομένων. Το γεγονός αυτό οδηγεί την Αστυνομία στην απόφαση να διακόπτει ή να εκτρέπει την κυκλοφορία για την αποφυγή επεισοδίων, με αποτέλεσμα τις συχνές διαμαρτυρίες των πολιτών (οδηγών και μη) και των καταστηματαρχών της περιοχής.

 

Προκειμένου να περιοριστούν ή και να εξαλειφθούν προαναφερόμενα προβλήματα, χωρίς βεβαίως να τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, το Υπουργείο μας προτίθεται να προσκαλέσει σε σε συνάντηση τα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, προκειμένου να συζητήσουμε και να εξετάσουμε τον τρόπο περιορισμού των συναθροιζομένων – πορευομένων σε ένα τμήμα του οδοστρώματος, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται δυσμενείς συνέπειες στην κυκλοφορία των οχημάτων και να μη διαταράσσεται η κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής του κέντρου της πρωτεύουσας σε βαθμό μεγαλύτερο απ’ αυτόν που είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση της δημόσιας συνάθροισης- πορείας.

 

Σε ό,τι αφορά το θέμα της καταβολής αποζημίωσης σε εμπόρους που υφίστανται ζημίες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, σας πληροφορούμε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, για να καταβληθεί αποζημίωση σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την προαναφερόμενη αιτία θα πρέπει να υπάρχει καταδικαστική (σε βάρος του Δημοσίου) απόφαση διοικητικού δικαστηρίου ή να υπάρχει πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπου απευθύνεται με αίτησή του ο ενδιαφερόμενος, για συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς που να αναγνωρίζει την καταβολή αποζημίωσης συγκεκριμένου ύψους και για συγκεκριμένη αιτία. Το εν λόγω πρακτικό είναι δεσμευτικό για τη διοίκηση.

 

 

 

 

                                                                      Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ          

 
        
 
©2004-2025 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::