|
Σέβομαι και συμπαθώ τον βουλευτή Άρη Σπηλιωτόπουλο, μου αρέσει ο πολιτικός του λόγος και έχω εκτίμηση και στη φρεσκάδα του και στο πολιτικό του κριτήριο. Επίσης, θεωρώ ότι οι βουλευτές και δικαίωμα και υποχρέωση έχουν να λένε τη γνώμη τους. Άφωνοι βουλευτές δεν είναι και ό, τι καλύτερο για το Κοινοβούλιό μας και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ευφυής είναι και πεπειραμένος στην πολιτική, λόγω της μακράς περιόδου που έζησε δίπλα στον Κώστα Καραμανλή ως εκπρόσωπος του κόμματος προ πενταετίας.
Προβληματίζομαι όμως όταν τον ακούω ή τον διαβάζω σε ρόλο άτυπου, εξωκυβερνητικού συμβούλου, να υποδεικνύει στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει. Προβληματίζομαι όχι γιατί δεν συμφωνώ μ αυτά που λέει αλλά γιατί δεν γνωρίζω γιατί τα λέει. Τι επιδιώκει, ποιοι είναι οι σκοποί του, ποιους ερμηνεύει και τι στο τέλος-τέλος σημαίνει αυτή του η παρέμβαση.
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε , 19 και 20 Νοεμβρίου, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος έδωσε δυο συνεντεύξεις, μια στα ΝΕΑ και μια στην Ημερησία.
Στη συνέντευξη στα ΝΕΑ, προβάλλει « Την ανάγκη να συσταθεί θέση συντονιστή -ή αλλιώς προσωπάρχη- τής κυβέρνησης και απαντώντας σε όσους έχουν αντιρρήσεις, υπενθυμίζει τα παραδείγματα των Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη’. Λέει – ανάμεσα στα άλλα ο κ. Σπηλιωτόπουλος : «Την ευθύνη του συντονισμού της κυβέρνησης, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, την έχει ο πρωθυπουργός. Την ευθύνη του συντονισμού της υλοποίησης των οδηγιών στην καθημερινότητα την είχε ένα άλλο πρόσωπο με ευθεία αναφορά στον πρωθυπουργό. Διαχρονικά η θέση άλλαζε, αλλά η ανάγκη παρέμεινε η ίδια . O συντονισμός απελευθερώνει τον πρωθυπουργό ώστε να έχει περισσότερο ουσιαστικό χρόνο να δαπανήσει στα μείζονα και σημαντικά». Όσον αφορά στο πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση του προσωπάρχη, ο κ. Σπηλιωτόπουλος προτείνει «να είναι αυτός ο οποίος εμπνέει τον σεβασμό όλων, έχει κύρος, έχει όρεξη για δουλειά, είναι έμπιστος και δεν έχει ''ύποπτες'' φιλοδοξίες για το μέλλον». Τέλος, ο κ. Σπηλιωτόπουλος επαναλαμβάνει, επίσης, ότι έχουν γίνει λάθος χειρισμοί στην προβολή του κυβερνητικού έργου,
Στη συνέντευξή του στην Ημερησία, ο βουλευτής τάσσεται « Κατά των πρόωρων εκλογών, της ανασχηματολογίας και της σύμπτυξης υπουργείων» και εισηγείται « να κηρυχθεί αναθεωρητική η επόμενη Βουλή και να προχωρήσει σε έξι αλλαγές του Συντάγματος. Όπως λέει, « οφείλουμε να θέσουμε και μια σειρά από ζητήματα όπως για παράδειγμα αυτό της άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, το θεσμό του αιρετού περιφερειάρχη με κατάργηση του θεσμού των νομαρχιών, την κατάργηση του ασυμβίβαστου, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την απελευθέρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Ακόμη, τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας, σημειώνοντας: «Θεωρώ ότι το θέμα του επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους είναι αναμφίβολα ένα από τα ζητήματα τα οποία μπορούν να τεθούν προς συζήτηση». Σχετικά με το θέμα των πρόωρων εκλογών, ο κ. Σπηλιωτόπουλος επισημαίνει: «Οι εκλογές δεν είναι διέξοδος. Τα σενάρια πρόωρων εκλογών είναι τερτίπια που εμπεριέχουν μεμψιμοιρία και μιζέρια. [...] Η μόνη διέξοδος είναι να προχωρήσουμε με τόλμη και ταχύτητα σε αποφάσεις και βαθιές τομές στην ελληνική οικονομία».
|