Αρχική > Άρθρα > Άρθρα στη ''Χώρα'' > Αυτά που φαίνονται κι αυτά που …κρύβονται

Στην πολύχρονη δημοσιογραφική μου καριέρα, πάντα με πείραζε όταν και στις εφημερίδες και στην τηλεόραση λόγω «πληθώρας ύλης» αναγκαζόμασταν να «περνάμε» σε δεύτερη μοίρα- αρκετές φορές και να πετάμε κι όλας- πολύ σημαντικά ειδησεογραφικά θέματα λόγω έλλειψης χώρου. Δεν είναι λίγες οι ειδήσεις που παρά τις προσπάθειες που κατά καιρούς γίνονταν, «χάνονταν», δεν δημοσιεύονταν και σχεδόν κανείς δεν μάθαινε τίποτε για το αντικείμενό τους. Ο δημοσιογράφος πρέπει πάντα να ακολουθεί – αν όχι να την προβλέπει-  την επικαιρότητα και να ικανοποιεί με την ύλη του Μέσου του τον αναγνώστη, ακροατή ή θεατή του αλλά οφείλει και στον εαυτό του και στην ελευθεροτυπία να μην «θάβει» ειδήσεις και θέματα ούτε κι όταν « δεν υπάρχει χώρος» ή …χρόνος. Η προσπάθεια πρέπει ΠΑΝΤΑ να γίνεται.
Μόνο που δεν γίνεται, ιδίως τα τελευταία 3-4 χρόνια όταν και οι «απαιτήσεις» των ΜΜΕ διαφοροποιήθηκαν, όπως διαφοροποιήθηκαν – πραγματικά ή τεχνητά ας μην το κουβεντιάσουμε- και οι ανάγκες και επιθυμίες του κοινού.
Σήμερα όμως, θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να αφιερώσω αυτές τις λίγες γραμμές του άρθρου μου σε μια είδηση που πέρασε στην πραγματικότητα «στο ντούκου» και ενώ πρόκειται για μια σπουδαία πολιτική πράξη και μια σπουδαία ενέργεια και πρωτοβουλία, δεν αποκλείεται να μην την έχει πάρει κανείς χαμπάρι. Και μιλώ για την ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), που αποτελεί το πρώτο «στρατηγικό άνοιγμα» της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης εκτός συνόρων.
Η ειδησεογραφία των ημερών και η διαμορφωμένη αντίληψη ότι αυτό το θέμα «δεν πουλάει», στερεί από τους αναγνώστες την ενημέρωση γύρω από το ότι το ΔΙ.ΠΑ.Ε.,  απευθύνεται αφενός μεν στους νέους των χωρών της ευρείας γεωγραφικής γειτονίας μας αφετέρου δε στους νέους που προέρχονται από την Ομογένεια της Ευρώπης και της Αμερικής.
Δηλαδή : Σπουδές στην Ελλάδα, σε Διεθνή Γλώσσα ( κυρίως στα Αγγλικά),  ελκυστικό περιβάλλον υψηλού επιπέδου σπουδών και προσέγγιση στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Δεν μπορώ βέβαια να τα πω και να τα γράψω όλα για το ΔΙ.ΠΑ.Ε. σε ένα μόλις άρθρο. Ωστόσο θεωρώ το εγχείρημα πολύ σπουδαίο και πιστεύω ότι πρέπει να το πληροφορηθούμε όλοι, όσο πιο καλά μπορούμε.
Το ΔΙ.ΠΑ.Ε. είναι ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο με όλες τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές, έχουν επιλεγεί ως πρώτη προτεραιότητα οι προερχόμενοι από τις Βαλκανικές χώρες υποψήφιοι φοιτητές και γι αυτό κρίθηκε αναγκαία η γεωγραφική σύνδεση του ΔΙ.ΠΑ.Ε. με τον χώρο της Βόρειας Ελλάδας, με τον ορισμό της Θεσσαλονίκης ως διοικητικής έδρας του
Σημαντικό στοιχείο ότι γλώσσα διδασκαλίας θα είναι η αγγλική αλλά θα υπάρχει δυνατότητα χρήσης και άλλων γλωσσών, μεταξύ των οποίων φυσικά και η ελληνική
Κι ακόμα: οι αλλοδαποί φοιτητές θα συμμετέχουν οικονομικά στο κόστος λειτουργίας του προγράμματος σπουδών.

Το ΔΙ.ΠΑ.Ε. θα έχει κατ΄ αρχήν τρεις Σχολές:
α) Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών,
β) Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης και
γ) Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας και άλλων Σχολών και θα παρέχεται η δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
Θα παρέχει Προπτυχιακή, Μεταπτυχιακή, Διδακτορική Εκπαίδευση, με παρακολουθούμενη διδασκαλία, ή  με παρακολούθηση εξ αποστάσεως.
Και κάτι πολύ σημαντικό: απαραίτητη προυπόθεση για την εγγραφή των προπτυχιακών φοιτητών είναι η κατοικία και διαμονή εκτός Ελλάδας τα τελευταία έξι (6) χρόνια του χρόνου της υποβολής της υποψηφιότητας.

Μέχρι εδώ. Δεν παίρνει άλλο. Διαβάστε το προσεκτικά, ψάξτε το, στηρίξτε το και χαρείτε. Είναι κάτι που , ανεξάρτητα από κομματική προέλευση, έπρεπε να γίνει.

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::