Αρχική > Άρθρα > Άρθρα στη ''Χώρα'' > Νόμισμα δυο όψεων ο νέος νόμος.

 

Νόμισμα με δυο όψεις μπορεί να χαρακτηριστεί ο νέος νόμος για τις μετεγγραφές που υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας, κάτι που αποτελεί κεντρική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για διαφάνεια και το οποίο ωστόσο προκάλεσε κύμα αντιδράσεων.
Και είναι νόμισμα με δυο όψεις γιατί μπορεί με τις αλλαγές που έγιναν με καλή πίστη, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής -σπουδαστής, να γνωρίζει εξ αρχής αν δικαιούται, ή όχι να αιτηθεί μετεγγραφή από το Πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ στο οποίο επέτυχε, ωστόσο πρόκειται για φάουλ αφού εάν ο νόμος ισχύσει από τώρα, στους φοιτητές που εισήχθησαν φέτος πέφτει  «κατακέφαλα» και άδικα. Αυτοί όλοι βλέπετε συμπλήρωσαν τα μηχανογραφικά δελτία τους με βάση το τότε, το καλοκαίρι ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές. Έτσι, αιφνιδιάζονται χιλιάδες οικογένειες πρωτοετών οι οποίες υπολόγιζαν ότι τα παιδιά τους θα μπορούσαν να μετεγγραφούν.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που πρέπει να συνεκτιμηθούν πάντως. Μέχρι σήμερα οι διοικήσεις και οι Πρυτανικές , είχαν καταρτίσει από μόνες τους πίνακες μοριοδότησης , προκειμένου να «βαθμολογούν» τους αιτούμενους. Έτσι, τα ίδια ακριβώς κριτήρια «βαθμολογούνταν» σε άλλες σχολές με μικρότερο βαθμό και σε άλλες με υψηλότερο. Αλλά και τα περιβόητα κοινωνικά κριτήρια  και η ερμηνεία τους δημιούργησε ένα φαύλο και νοσηρό καθεστώς με αποτέλεσμα ένα περίεργο παζάρι,  έναν «πλειστηριασμό» μετεγγραφικών θέσεων.

Για τις πολύτεκνες οικογένειες όπως ορίζονται από νόμους και διατάξεις, είναι αλήθεια ότι δεν επέρχεται καμία μεταβολή και ισχύει κανονικά το προυπάρχον καθεστώς των ελεύθερων μετεγγραφών. Για πρώτη όμως φορά, υπάρχει η παροχή δικαιώματος ελεύθερης μετεγγραφής σε φοιτητές- σπουδαστές μέλη οικογενειών με 3 παιδιά, των οποίων η ηλικία δεν είναι μεγαλύτερη των 24 ετών.

Επίσης: Φοιτητές που ασθενούν από βαριά ασθένεια, ή για κάποιο λόγο, καθίστανται ανάπηροι σε ποσοστό 67% και άνω, δικαιούνται αυτόματης και ελεύθερης μετεγγραφής όπου θέλουν, χωρίς βέβαια δικαίωμα αλλαγής του γνωστικού πεδίου. Κι αυτό είναι θετικό, πόσο μάλλον αφού για πρώτη φορά λαμβάνεται πρόνοια για όσους - κατά την πρόοδο της φοίτησής τους- μεταβληθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Κάτι ακόμα: Για πρώτη φορά, δικαίωμα μετεγγραφής δίδεται σε φοιτητές- σπουδαστές των οποίων και οι δύο γονείς είναι τυφλοί, ή πάσχουν από κινητικά προβλήματα. Με το προηγούμενο καθεστώς της «μοριοδότησης» φοιτητής- σπουδαστής του οποίου οι γονείς βρίσκονταν σ αυτές τις κατηγορίες, έπαιρνε τέτοια «μόρια» που η μετεγγραφή του καθίστατο αδύνατη.
Κρίνοντας όσο πιο αντικειμενικά είναι δυνατόν το νέο σύστημα, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι αν ΔΕΝ ίσχυε  ο νόμος από φέτος, όλα θα ήταν καλύτερα και οι αλλαγές θα «πέρναγαν» ευκολότερα. Εάν ο νόμος ισχύσει από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος , δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δημιουργεί προβλήματα στους φοιτητές που εισήχθησαν φέτος. Όλοι τους συμπλήρωσαν πολύ πριν από τις εξαγγελίες τα μηχανογραφικά δελτία τους με βάση το νομοθετικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές που ίσχυε και – καλώς ή κακώς- είχαν κάνει τους υπολογισμούς τους.
Όσο για την διάταξη για την δυνατότητα μετεγγραφής μελών οικογενειών με τρία παιδιά, κρίνεται θετική αλλά θα πρέπει να το αντιληφθούν στο Υπουργείο Παιδείας ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με το ανώτατο όριο ηλικίας του μεγαλύτερου προφανώς παιδιού, αφού καλούνται οι οικογένειες να … κάνουν τα παιδιά τους με ένα χρόνο διαφορά ηλικίας. Είναι δυνατόν;

Υπάρχει όμως και μία κοινωνική ανισότητα μέσα στον νόμο και οι όποιες αναλύσεις και απόπειρες ωραιοποίησης δεν πείθουν. Ο νέος νόμος εξομοιώνει τις οικογένειες με εισόδημα ενός εκατομμυρίου δραχμών το μήνα (3.000 ευρώ) με αυτές στις οποίες εργάζεται μόνο το ένα μέλος (π.χ. πατέρας) και άρα το εισόδημα και οι δυνατότητες τους είναι σαφώς μικρότερες.

 

 

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::