Αρχική > Πολιτική Δραστηριότητα 2004-2007 > Βουλή > Επιτροπές > Διαρκής επιτροπή Δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης > Κύρωση του Πρωτοκόλλου Διοικητικής Συνεργασίας


Εισηγητής : Δημήτρης Κωνσταντάρας


Κυρία Πρόεδρε,

Όπως αναφέρεται και ικανοποιητικά επεξηγείται στην αιτιολογική έκθεση, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, σκοπείται η δημιουργία στενών σχέσεων συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών σε θέματα διοίκησης και διαχείρισης Δικαιοσύνης μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων Ελλάδας και Τυνησίας.

Η κύρωση αυτού του Πρωτοκόλλου θα είναι ένα ακόμη συν στις ήδη πολύ καλές διμερείς σχέσεις των δυο χωρών μας.

Βασικά, στοχεύουμε στην ικανοποιητική ανταλλαγή πληροφοριών ως προς την δικαστική οργάνωση και τη διοίκηση των δικαστικών αρχών και τα δυο συμβαλλόμενα μέρη θα μπορούν στο εξής να ανταλλάσσουν σχέδια δικαστικών αποφάσεων, έντυπα και αρχεία για τη διευκόλυνση των διαδικασιών, καθώς και κάθε χρήσιμη εμπειρία για θέματα διοίκησης δικαιοσύνης κυρίως στον τομέα εφαρμογών της πληροφορικής.

Επίσης, ιδιαίτερα χρήσιμη θα αποβεί η ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με την εφαρμογή στατιστικών στοιχείων , απαραίτητων στη διοίκηση της δικαιοσύνης.

Η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την εκπαίδευση των δικαστών, των γραμματέων και των επιμελητών των δικαστηρίων είναι άλλος ένας τομέας που επωφελείται από το προτεινόμενο σχέδιο νόμου.

Όπως αντιλαμβάνεστε κύριοι συνάδελφοι, με την κύρωση του πρωτοκόλλου, μπαίνει ένα ακόμη ουσιαστικό λιθαράκι στην προσπάθεια όλων των μεσογειακών χωρών για την δημιουργία καλύτερων συνθηκών συνεργασίας αλλά και ασφάλειας στην Μεσογειακή λεκάνη, μια μεγάλη και ευαίσθητη για μας περιοχή.

Με δεδομένο ότι η Τυνησία αποτελεί χώρα του αραβικού κόσμου η σημασία κάθε συνεργασίας , όπως αυτή του Πρωτοκόλλου αλλά και οποιαδήποτε άλλη, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει βέβαια ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η φίλη Τυνησία συμμερίζονται κοινές αξίες και αρχές και εμφανίζουν κοινές θέσεις στα διεθνή ζητήματα ενώ διευκολύνουν και την ανάληψη κοινών δράσεων.

Η αμοιβαία προθυμία για συνεργασία και συντονισμό για την λύση διεθνών προβλημάτων και ειδικά την χρήση του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου ως μέσων επίλυσης διαφορών χαρακτηρίζουν την φύση της πολιτικής τους.

Η Τυνησία και η Ελλάδα έχουν αναπτύξει ένα αρκετά αξιόλογο δίκτυο διμερών Συμβάσεων και συνεργάζονται αποτελεσματικά σε πολλές περιπτώσεις επί πολλών ζητημάτων.

Το Πρωτόκολλο που καλούμεθα να κυρώσουμε σήμερα ,αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Σημαντικό εξάλλου είναι ότι με το Πρωτόκολλο αυτό δημιουργείται ένα νέο κλίμα ασφάλειας τόσο για τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι επιλέγουν ως επαγγελματικό η τουριστικό προορισμό τους τη φίλη χώρα της Βορείου Αφρικής όσο και για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Τυνησίας οι οποίοι έρχονται στην χώρα μας για οποιονδήποτε λόγο.

Η Τυνησία δεν είναι βέβαια μια χώρα όπου υπάρχει πολύ έντονο το ελληνικό στοιχείο, ωστόσο και Έλληνες υπάρχουν και Ελληνισμός.

Από την άλλη πλευρά, η θάλασσα αποτελεί πηγή ζωής για πολλούς Έλληνες που δραστηριοποιούνται στην αλιεία, κάτι που σημαίνει ότι η διευκόλυνση κάθε είδους διοικητικής – ιδίως δικαστικής- συνεργασίας αίρει η περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες δημιουργίας προβλημάτων.

Δεν πρέπει μάλιστα να μας διαφεύγει ότι η Μεσόγειος είναι δρόμος σύνδεσης των λαών των δύο χωρών και δεν πρέπει να καθίσταται απαγορευτικός για περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων των κρατών μας.

Οι Οικονομικές, Εμπορικές, Μορφωτικές, Πολιτιστικές σχέσεις μας εξελίσσονται ομαλότατα ενώ σημαντική κρίνεται και η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών αφού ήδη έχουν υπογραφεί πέντε συμφωνίες στρατιωτικού χαρακτήρα.

Εν κατακλείδι η κύρωση του Πρωτοκόλλου Διοικητικής Συνεργασίας σε θέματα Δικαιοσύνης μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης των δύο χωρών ανοίγει τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία όχι μόνο των δύο χωρών αλλά και των πολιτών τους.

Δυο τελευταία στοιχεία που θα ήθελα να μου επιτρέψετε να αναφέρω :
Το παρόν πρωτόκολλο συμφωνείται για απεριόριστη χρονική περίοδο και κάθε ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη μπορεί να παύσει τη συνεργασία με απλή, γραπτή κοινοποίηση.

Κυρία πρόεδρε, εισηγούμαστε την ψήφιση του νομοσχεδίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης , Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 6 Οκτωβρίου 2004

Κύρωση της Συνθήκης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αυστραλίας για αμοιβαία συνδρομή σε ποινικά θέματα.

        
             Εισηγητής : Δημήτρης Κωνσταντάρας

Κύριε Πρόεδρε,
\
Όπως άλλωστε διευκρινίζεται και ορίζεται στην αιτιολογική Έκθεση, την οποία και υπογράφουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης κύριος Αναστάσης Παπαληγούρας , Εξωτερικών κύριος Πέτρος Μολυβιάτης και Οικονομίας και Οικονομικών κύριος Γεώργιος Αλογοσκούφης, η υπό κύρωση αυτή συνθήκη για αμοιβαία συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις της Ελλάδας και της Αυστραλίας, περιλαμβάνει μια σειρά διατάξεων οι οποίες, εφαρμοζόμενες θα επεκτείνουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα μέτρα συνεργασίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος και στις δυο χώρες.

Και βεβαίως, έχει άμεσο στόχο τη μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συνδρομή σε σχέση με πάσης φύσεως ανακριτικές έρευνες ή δικαστικές διαδικασίες που αφορούν αδικήματα η τιμωρία των οποίων, κατά το χρόνο αίτησης δικαστικής συνδρομής, εμπίπτει στη δικαιοδοσία των δικαστικών αρχών του  κράτους που την ζητεί.

Και σ αυτό, συμπεριλαμβάνεται η παροχή αποδεικτικών στοιχείων για τις δικαστικές διαδικασίες.

Περιττό βέβαια να αναφερθώ στην ύπαρξη εκτεταμένου Ελληνικού στοιχείου ομογένειαςΗ Ελλάδα και η Αυστραλία έχουν συμφωνήσει να επεκτείνουν μεταξύ τους, όσο πιο πολύ γίνεται τα μέτρα συνεργασίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Και όπως είπα, μέσω της Συνθήκης που καλούμεθα να κυρώσουμε, η μεγαλύτερη δυνατή συνδρομή θα αφορά αδικήματα που αφορούν τη φορολογία, τα τελωνειακά τέλη, τον συναλλαγματικό έλεγχο και άλλα θέματα εισοδηματικού χαρακτήρα. Να επισημάνω εδώ ότι η συνθήκη ΔΕΝ ισχύει για συλλήψεις ή για εκτέλεση αποφάσεων και η συνδρομή ΔΕΝ περιλαμβάνει την έκδοση προσώπων, την εκτέλεση ποινικών αποφάσεων ή τη μεταφορά ατόμων που κρατούνται για να εκτίσουν ποινές.
Αναγκαία κρίνεται η κύρωση της Συνθήκης μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας για Αμοιβαία Συνδρομή σε ποινικά θέματα, στο πλαίσιο άλλωστε δεκάδων άλλων παρόμοιων συνθηκών που έχουν υπογραφεί με πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Βέβαια με την Αυστραλία υπάρχει ένας ακόμη αλλά ίσως και ο πλέον σημαντικός λόγος. Η στενές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εξαιτίας και του μεγάλου αριθμού ομογενών οι οποίοι ζουν και δημιουργούν στην φίλη χώρα. Πολλές φορές μέχρι σήμερα έχουν προκύψει θέματα τα οποία δεν μπόρεσαν να επιλυθούν εξαιτίας της τυπικής αυτής έλλειψης. Παράλληλα βέβαια πρέπει να επισημανθεί ότι στο διεθνές κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί η συγκεκριμένη συνθήκη δίνει απαντήσεις και σε βοηθάει στην δημιουργία ουσιαστικής σχέσης ανάμεσα στις σχετικές υπηρεσίες των δύο χωρών. Όπως αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση η συμφωνία αυτή είναι κλασσικής μορφής και ακολουθεί σε γενικές γραμμές το προηγούμενο άλλων συμφωνιών του αυτού είδους που έχει συνάψει η χώρα μας. Παρά ταύτα κρίνεται αναγκαία η κύρωσή της και η θέση της σε ισχύ ώστε να προχωρήσουν οι επιμέρους διαδικασίες για την διευκόλυνση και των δύο πλευρών.
Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ομογενών στην Αυστραλία καθιστά την εφαρμογή της συγκεκριμένης σύμβασης ακόμη πιο αναγκαία αφού δεν είναι λίγοι οι ομογενείς μας που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα είτε για συναισθηματικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους. Η σύμβαση αυτή δίνει την δυνατότητα και στις δύο πλευρές του άμεσου και ουσιαστικού ελέγχου όσων πολιτών λειτουργούν ανάμεσα στα δύο κράτη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούν πλέον να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση της απονομής δικαιοσύνης όπου και όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο και απαραίτητο. Με άλλα λόγια η σύμβαση αυτή ανοίγει διάπλατα τις πύλες της ασφάλειας και της συνεργασίας μεταξύ όχι μόνο των δύο λαών αλλά και, αυτό είναι το κυριότερο, μεταξύ των ομογενών μας και της μητέρας πατρίδας.

 

 
        
 
©2004-2025 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::