Αρχική > Άρθρα > Άρθρα στη ''Χώρα'' > Όχι «Υπόθεση Ζαχόπουλου» και στην Εκκλησία

Χωρίς αμφιβολία, το ότι - σύμφωνα με την εφημερίδα ΒΗΜΑ - βρέθηκε «Άδειο το ταμείο της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης, Υποστήριξης Επιχειρήσεων και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, Μελετών και Έργων (ΣΥΜΕΑΝ) της Εκκλησίας, μετά τη διεξαγωγή οικονομικών ελέγχων» είναι μια είδηση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα και – φαντάζομαι- τα πορίσματα του ελέγχου που έγιναν, οι οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας βρήκαν στο ταμείο αυτής της ανώνυμης εταιρείας μόλις 366,45 ευρώ.

Αυτό καθαυτό το γεγονός, έτσι όπως παρουσιάστηκε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε «στα χέρια μας» μια περίεργα «ανώμαλη» κατάσταση η οποία εμφανίζει δυσοίωνο το μέλλον της εταιρείας και δεν αποκλείει , μέσα στην ενδεχόμενη κακοδιοίκηση και τα «ανοίγματα», και κάποιες «λαθροχειρίες» που ξεφεύγουν από τα όρια της κακοδιαχείρισης.

Το δημοσίευμα – και φυσικά ο έλεγχος που έγινε- φέρνει στην επικαιρότητα εν ολίγοις άλλο ένα σκάνδαλο καθώς τα επιτελικά στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας δηλώνουν ότι στη ΣΥΜΕΑΝ υπάρχει απαράδεκτη ταμειακή κατάσταση και δεν διστάζουν να μιλήσουν για «κακοδιαχείριση των χρημάτων και έλλειψη ελέγχων».

Πέραν του ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτονται, η Κεντρική Εκκλησιαστική Οικονομική Υπηρεσία , για να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες χορήγησε ήδη βοήθεια 500.000 ευρώ, οι διαστάσεις του θέματος είναι μεγάλες και οι συνέπειες απρόβλεπτες.

Κι αυτό γιατί η ΣΥΜΕΑΝ φτιάχτηκε, σχεδιάστηκε και συστήθηκε από την Ιερά Σύνοδο επί αρχιεπισκοπίας Χριστοδούλου με στόχο την άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη συντήρηση μοναστηριών και ναών, την ανάπτυξη έργων στην Αρχιεπισκοπή αλλά και στις υπόλοιπες μητροπόλεις της Εκκλησίας. Και όλοι ξέρουμε πόσους και ποιους «εχθρούς» είχε ο Μακαριστός Χριστόδουλος, κυρίως Ιεράρχες που δεν αποκλείεται να «τραβάνε» το σχοινί ωθούμενοι απ΄αυτή την παλαιά τους αντιπαλότητα προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου που έφυγε από τη ζωή πέρυσι.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι καταγγελίες, τα ευρήματα, τα πορίσματα δεν θα πρέπει να ερευνηθούν ενδελεχώς και οι έρευνες και έλεγχοι να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα ώστε να αποδοθούν ευθύνες. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει τάχιστα, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς παράταση της εκκρεμότητας ώστε να μη δημιουργηθεί κατάσταση τύπου «Υπόθεσης Ζαχόπουλου» και μέσα στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα, « Οι προσπάθειες εστιάζονται τώρα στην άμεση αποπληρωμή δέκα επιταγών, ύψους 120.000 ευρώ, που λήγουν τον Ιούλιο. Εκτός αυτού, άμεσο έλλειμμα που πρέπει να καλυφθεί φτάνει τις 236.542,69 ευρώ».

Αλλά οι πληροφορίες που έφτασαν – όπως τέλος πάντων έφτασαν- στην εφημερίδα, μιλούν για μεγάλη ανησυχία όμως στους υπευθύνους που « προκαλούν οι πληροφορίες ότι υπάρχουν οικονομικές απαιτήσεις έναντι της εταιρείας ύψους 1.635.943,67 ευρώ».

Υπάρχει η ελπίδα ότι το θέμα θα παραπεμφθεί άμεσα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία ενδέχεται να συγκληθεί εκτάκτως μέχρι τις 22 Ιουλίου. Αλλά αν δεν γίνει έτσι, το θέμα θα αναπεμφθεί στις συνεδριάσεις του Αυγούστου.

Πολύ αργά. Έτσι όπως γίνεται πλέον η κοινωνία μας και η πολιτική μας ζωή, καλό θα ήταν η Εκκλησία τουλάχιστον να διαφυλαχθεί. Εκτός κι αν έχει ήδη «αποφασιστεί» - από όποια «κέντρα» υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι αποφασίζουν να επιχειρήσουν πλήρη αποδόμηση όλου του ιστού- η επίθεση να γενικευτεί.

Έχουσι γνώσιν οι φύλακες;

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::