Αρχική > Άρθρα > Άρθρα στη ''Χώρα'' > Τι θα μας έρθει από τις Βρυξέλλες;

Οι πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες και αναπαράγονται στην Ελλάδα με τον αρκετά λαικίστικο τίτλο «Μοιράζουν λεφτά οι Ευρωπαίοι ηγέτες» (αχ…ποιος θυμάται το σύνθημα ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο) είναι πολύ σοβαρές και απεικονίζουν με τον καλύτερο τρόπο την ανησυχία και τις πιέσεις που αισθάνονται οι ευρωπαίοι ηγέτες από τις κοινωνικές αναταραχές - τις απεργίες φορτηγατζήδων, ψαράδων, αγροτών και άλλων τάξεων που έχουν στην κυριολεξία σαρώσει τον ευρωπαϊκό Νότο .

Όλοι περιμένουν να υλοποιηθεί στις λεπτομέρειές της η απόφαση της περασμένης εβδομάδας , να αποφασίσουν δηλαδή οι ηγέτες αύριο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών τα μέτρα αντιμετώπισης της πετρελαϊκής κρίσης και ενίσχυσης των ασθενέστερων στρωμάτων. Στην πραγματικότητα, αρκετοί έχουν «τρομάξει» από την έκρηξη δυσαρέσκειας των ευρωπαίων πολιτών για την ακρίβεια .

Στην ουσία, η Ελληνική παρέμβαση στη συζήτηση ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική, παρά το γεγονός ότι στην αρχή όλα έδειχναν ναυάγιο.

Η εισήγηση του Γιώργου Αλογοσκούφη την περασμένη εβδομάδα να μην μειωθεί η φορολογία στα καύσιμα για λόγους μη ανατροπής της ακολουθούμενης πολιτικής προκάλεσε μεγάλη συζήτηση και οδήγησε σε κόντρα του Έλληνα υπουργού - και των άλλων υπουργών που συμφωνούσαν, με την γαλλίδα υπουργό Οικονομίας κυρία Κριστίν Λαγκάρντ που πρότεινε τις μειώσεις και των Ιταλό Τρεμόντι ο οποίος την υποστήριξα ενθέρμως. Καθώς η συζήτηση έφτανε σε αδιέξοδο -και όλοι μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τι σημαίνει αδιέξοδο σε τέτοιου επιπέδου συμβούλια- και καθώς Γαλλία και Ιταλία, που είναι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, πίεζαν τον προεδρεύοντα Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η Ελληνική πρόταση, που στηρίχτηκε και από παρέμβαση Καραμανλή από την Αθήνα, έδωσε στον Λουξεμβουργιανό πρωθυπουργό και υπουργό μια διέξοδο με κατεύθυνση προς τις άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις . Έτσι, αυτό αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνη και θα έρθει στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας. Βέβαια, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αλογοσκούφης, «Εμείς αυτό υποστηρίζουμε, να στηρίξουμε οικονομικά τις ασθενέστερες τάξεις, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους φτωχούς, αλλά να μην παρέμβουμε στη φορολογία που θα ανατρέψει συνολικά την πολιτική που ακολουθούμε» αλλά δεν παρέλειψε να υποσημειώσει ότι «Οι πρωθυπουργοί μπορεί να αποφασίσουν ό,τι κρίνουν σκόπιμο, ακόμη και μειώσεις φόρων. Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε».

Ο Έλληνας υπουργός ήταν ξεκάθαρος στη θέση και την πρότασή του αλλά δεν αποκλείεται να αναφερόταν με…σημασία στην πίθανότητα επαναφοράς της πρότασης Τρεμόντι για τον φόρο «Ρομπέν των Δασών» . Μια ωραία, ποιητική έννοια που αναφέρεται μεν σε άλλες, ηρωικές εποχές αλλά στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο από σχέδιο επιβολής έκτακτης φορολογίας στα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών. Ο στόχος - και η απόφαση- θα είναι , αν κάτι τέτοιο εγκριθεί, τα έσοδα να διανεμηθούν ως «επίδομα θέρμανσης» στους οικονομικά ασθενέστερους ευρωπαίους πολίτες. Μόνο που μέχρι να κατανοήσουν αυτά τα εκατομμύρια «ασθενέστερων οικονομικά» πολιτών, τι πρόκειται να γίνει…

Ένα πάντως είναι το ιδιαίτερο σ αυτή τη συγκυρία: Είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαίοι πρωθυπουργοί θα εμφανιστούν ενωμένοι, καθώς οι πιέσεις από τους πολίτες-ψηφοφόρους είναι μεγάλες για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::