Αρχική > Άρθρα > Άρθρα στη ''Χώρα'' > Τα μόρια της αγάπης
Τα μόρια της αγάπης
 
Σιγά-σιγά όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε ως κοινωνία ότι όλοι οι άνθρωποι μπορεί να ΜΗΝ είναι «ίδιοι», είναι όμως χωρίς καμία αμφιβολία «ίσοι». Η κάθε λογής διαφορετικότητα αρχίζει και γίνεται όλο και πιο αποδεκτή από μια κοινωνία που μέχρι πρόσφατα ήταν σκληρή, αδιάφορη, απορριπτική απέναντι σε ο,τιδήποτε «ξέφευγε» από την «κανονικότητα».

Τι είδους διαφορετικότητα; Κάθε είδους. Διαφορετικότητα στο χρώμα, διαφορετικότητα στο φύλο, διαφορετικότητα στο θρήσκευμα, στις πολιτικές πεποιθήσεις, ακόμη και στις διατροφικές, φιλοσοφικές και κάθε άλλου είδους προτιμήσεις. Η Ελληνική κοινωνία έκανε αναμφίβολα βήματα μπροστά. Και εκεί όπου τα βήματα είναι πλέον ταχύτερα και ουσιαστικότερα, είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας του «ανάπηρου».

Ο κινητικά ανάπηρος παύει ολοένα και περισσότερο να θεωρείται «σακάτης», ο τυφλός δεν αντιμετωπίζεται πια ως «στραβούλιακας» ή «γκαβός», ο κωφός και ο κωφάλαλος δεν είναι πλέον «αντικείμενα» κοροϊδίας και δεν αποκαλείται υβριστικά «κουφάλογο». Ακόμη και αυτός που πάσχει από σοβαρότερες παθήσεις, από νοητική υστέρηση λ.χ., αποκτά το χώρο του, τα δικαιώματά του, την κοινωνική συμβολή, την κρατική μέριμνα. Και δεν αποκαλείται πλέον κοροιδευτικά «χαζούλιακας» ή «καθυστερημένος».

Σας σοκάρουν οι λέξεις που χρησιμοποίησα; Θέλετε να γυρίσετε 15-20-30 χρόνια πίσω (οι μεγαλύτεροι) και να θυμηθείτε πόσο συχνά χρησιμοποιούνταν αυτοί οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί; Θέλετε να θυμηθείτε (οι νεότεροι) πόσες φορές και σε πόσες κινηματογραφικές ταινίες του ελληνικού σινεμά που όλοι παρακολουθούμε, χρησιμοποιούνται αυτοί οι χαρακτηρισμοί;

Έχουμε κάνει σοβαρά βήματα προόδου. Έχουμε πλέον με θεσμικό τρόπο, ανάπηρους βουλευτές ως εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος. Υπάρχουν ισχυρές οργανώσεις, περιοδικά, δραστηριότητες, τα Special Olympics, τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων στη Νοηματική, διαδικτυακούς ιστότοπους, νομοσχέδια που βελτιώνουν λίγο-λίγο την κατάσταση.
 
Πέρυσι, κατάφερα με τη βοήθεια του Υπουργείου Απασχόλησης, να συμπεριληφθούν στους ανάπηρους και τα άτομα που πάσχουν από το σπάνιο «Σύνδρομο της Κλαίουσας Γαλής» που αν και εντελώς ανίκανοι να αυτοεξυπηρετηθούν, ΔΕΝ θεωρούνταν ανάπηροι. Φέτος ψηφίσαμε διάφορες διατάξεις για τους τυφλούς και τους κωφούς στη Βουλή. Και τώρα, έρχεται ένας από τους πιο αξιόλογους νέους πολιτικούς, ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος και ζητεί «αυξημένη μοριοδότηση και στα τέκνα των ΑΜΕΑ που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς προσλήψεων στο δημόσιο».

Ο βουλευτής της Λάρισας, σε ερώτηση που απευθύνεται στους υπουργούς: α) Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, και  β) Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν μια ανομοιογενή ομάδα πληθυσμού με πολλές ιδιαιτερότητες, διαφορετικές δεξιότητες και ιδιαιτέρες ανάγκες. Σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 5 του Συντάγματος «Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που να εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας». Ωστόσο, κάποια από τα ΑΜΕΑ λόγω του μεγάλου ποσοστού αναπηρίας τους δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να εργαστούν, με αποτέλεσμα οι οικογένειές τους να απειλούνται περισσότερο από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Με την υπάρχουσα νομοθεσία (Ν. 2643/98), αυξημένη μοριοδότηση σε προσλήψεις στο δημόσιο τομέα έχουν οι γονείς, οι σύζυγοι και τα αδέλφια των ΑΜΕΑ».
 
Κατόπιν τούτων, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς εάν προτίθενται να εντάξουν και τα τέκνα των ΑΜΕΑ σε αυτές τις ευεργετικές διατάξεις.
Ο Μάξιμος, όπως και αρκετοί ακόμη εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου, υπολογίζουν σ΄αυτή την Κοινωνική Μοριοδότηση για να αισθανθούν ότι εκπληρώνεται ΚΑΙ ο κοινωνικός τους ρόλος στη Βουλή.

Υπολογίζουν στα «Μόρια της Αγάπης».
 
 
 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::