Αρχική > Άρθρα > Άρθρα στη ''Χώρα'' > Λέτε να επικρατήσει η λογική;

Η ανταπόκριση που έχει η πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Πολύδωρα να ξεκινήσει ένα διάλογος ώστε να βρεθεί τρόπος να μην γίνεται ΟΛΗ η Αθήνα «μπάχαλο» σε κάθε διαδήλωση, είναι συγκλονιστική. Ανεξάρτητα από τις αναμενόμενες αρνητικές αντιδράσεις, κυρίως όσον αφορά το «πολιτικό» σκέλος του ενδεχόμενου να περιοριστούν οι εκάστοτε διαδηλωτές σε ένα τμήμα μόνο της – κατά συνήθεια κεντρικής- οδού που αποκλείουν, οι απλοί πολίτες και οι έμποροι-καταστηματάρχες χειροκρότησαν τις δηλώσεις Πολύδωρα.
Χαίρομαι γιατί η επισημοποίηση της θέσης αυτής του υπουργού «βγήκε» μέσα από μια δική μου κοινοβουλευτική ερώτηση η οποία υποβλήθηκε ύστερα από εξαντλητικές συζητήσεις με εμπόρους, καταστηματάρχες, επαγγελματίες της Αθήνας  και με απλούς εργαζόμενους που πρέπει να διασχίζουν την πρωτεύουσα για να πάνε στη δουλειά τους. Ρωτούσα συγκεκριμένα τον υπουργό εάν « Σχεδιάζεται στρατηγική ώστε να μην γίνεται το Κέντρο της Αθήνας απρόσιτο λόγω κινητοποιήσεων ακόμη και από ολιγομελείς ομάδες ;» αλλά και εάν « Δεχόμενοι ως αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της απεργίας, αντιμετωπίζεται – και πως- η ανάγκη να προστατευτούν αποτελεσματικά τα δικαιώματα των εμπόρων και των  πολιτών χωρίς να θιγούν τα δικαιώματα των διαδηλωτών;»
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είδαμε πολλές φορές το καλοκαίρι που μας πέρασε, μέχρι και πρόσφατα, φοβερές εικόνες αλλά δεν είναι αυτό το συγκεκριμένο μας θέμα. Το πώς «χειρίζεται» η αστυνομία τις διαδηλώσεις και πως «χειρίζονται» οι ίδιοι οι οργανωτές των διαδηλώσεων την κατάσταση είναι ένα θέμα με τεράστιες προεκτάσεις και συζητείται σε πολύ υψηλά «κλιμάκια». Αυτό που ενδιαφέρει όμως τον απλό πολίτη και επαγγελματία στην καθημερινότητά του είναι η «κραυγή αγωνίας» που βγάζει, αναζητώντας άμεσα λύση, από την αδυναμία μετακίνησης, τον διωγμό, τις τεράστιες απώλειες, τον οικονομικό μαρασμό από τις πορείες, τις διαδηλώσεις , τις πάσης φύσεως εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας και τη λήψη των όποιων μέτρων για την καταστολή των επεισοδίων και τον έλεγχο της κατάστασης..
Εκτός από τις χιλιάδες των απλών πολιτών που αδυνατούν να φτάσουν στο κέντρο ή να μετακινηθούν μέσα σ αυτό, υπάρχουν και οι ιδιοκτήτες  15.000 καταστημάτων λιανικού, κυρίως, εμπορίου που παρακολουθούν ανήμποροι να αντιδράσουν την δραματική πτώση της αγοραστικής κίνησης των επιχειρήσεων τους.
Λέει λοιπόν στην απάντησή του – κάτι που υλοποιεί ήδη με συσκέψεις και συνεργασίες- ο κ. Πολύδωρας :
« Προκειμένου να περιοριστούν ή και να εξαλειφθούν προαναφερόμενα προβλήματα, χωρίς βεβαίως να τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, το Υπουργείο μας προτίθεται να προσκαλέσει σε  συνάντηση τα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, προκειμένου να συζητήσουμε και να εξετάσουμε τον τρόπο περιορισμού των συναθροιζομένων – πορευομένων σε ένα τμήμα του οδοστρώματος, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται δυσμενείς συνέπειες στην κυκλοφορία των οχημάτων και να μη διαταράσσεται η κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής του κέντρου της πρωτεύουσας σε βαθμό μεγαλύτερο απ’ αυτόν που είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση της δημόσιας συνάθροισης- πορείας.»

Η απάντηση αυτή του υπουργού, ικανοποίησε την συντριπτική πλειοψηφία απλών πολιτών και εμπόρων και εξόργισε μόνον αυτούς που επιδιώκουν να αναστατώνουν όλη την πρωτεύουσα ολόκληρη την ημέρα όταν εκείνοι έχουν – δίκαιη ή άδικη δεν έχει σημασία- διαδήλωση και πορεία. Προσωπικά σέβομαι το δικαίωμα του εργαζόμενου να διεκδικήσει ικανοποίηση των αιτημάτων του, θεωρώ ότι ο κάθε διαδηλωτής έχει το δίκιο του και το δικαίωμα να το διεκδικήσει και είμαι και στο πλευρό του αλλά κάποιοι θα πρέπει να σκεφτούν και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των υπόλοιπων που δεν διαδηλώνουν.

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::