Αρχική > Διάφορες ειδήσεις > Προτάσεις Καραμανλή για τη συνταγματική αναθεώρηση

Την ίδια ώρα που οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χαιρέτιζαν με ενθουσιασμό τις θαρραλέες προτάσεις του Κώστα Καραμανλή για τη Συνταγματική αναθεώρηση και χειροκροτούσαν θερμά τον Πρωθυπουργό στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειχνε για μιαν ακόμη φορά την αμηχανία και τον αρνητισμό του, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την αναθεώρηση του Συντάγματος με προχειρότητα». Αυτά που συνέβαιναν το μεσημέρι της Τρίτης,  στην μεν αίθουσα της Γερουσίας, οι γενναίες προτάσεις Καραμανλή για μεγάλη ποικιλία ρυθμίσεων προς την κατεύθυνση της ανασύστασης του Κράτους και η άκριτη και απόλυτη άρνηση κάθε προοδευτικής ρύθμισης από τον Γιώργο Παπανδρέου, δείχνουν  την πραγματική κατάσταση που επικρατεί και πείθουν και τον πιο δύσκολο κριτή για τις προθέσεις των δυο κομμάτων.

Αλλαγή του τρόπου πρόσληψης στο Δημόσιο, αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, θέσπιση Συνταγματικού δικαστηρίου, αλλαγές στη βουλευτική ασυλία, στα κωλύματα και το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών ανακοίνωνε ο Πρωθυπουργός, για σκέψεις κατόπιν εορτής και κυβέρνηση που τα χειρίζεται αμήχανα και με προχειρότητα για επικοινωνιακούς λόγους, μιλούσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγή του τρόπου πρόσληψης στο Δημόσιο κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, προτείνοντας εμμέσως επανεξέταση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων στο στενό δημόσιο τομέα. Παράλληλα ο κ. Καραμανλής μίλησε για αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, θέσπιση Συνταγματικού δικαστηρίου, για αλλαγές στη βουλευτική ασυλία, καθώς και στα κωλύματα και το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών.

Για το διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας ο κ. Καραμανλής ήταν αρνητικός σε αλλαγές στο Σύνταγμα, σημειώνοντας πως οι δύο θεσμοί έχουν ήδη διακριτούς ρόλους και η ρύθμιση ζητημάτων που προκύπτουν μπορεί να επιλυθεί από τον κοινό νομοθέτη. Παράλληλα χαρακτήρισε ευεργετικές τις λύσεις που δίνει το υπάρχον Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός πρότεινε ακόμη την υιοθέτηση ρύθμισης που να αποτρέπει την επιβάρυνση του προϋπολογισμού με ποσά που αφορούν προηγούμενα έτη σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων με αναδρομική ισχύ.

Επίσης μίλησε για επείγουσα ανάγκη χωροταξικού σχεδιασμού, που επιβάλλει την σύνδεση της χρήσης δασικών εκτάσεων με το αντίστοιχο σχέδιο και πρόσθεσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για τον χαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων θα ανάγονται στον χρόνο που άρχισε η εφαρμογή του Συντάγματος (1975).

Μονιμότητα στο Δημόσιο: Για τη μονιμότητα στο στενό δημόσιο τομέα, ανέφερε ότι χρειάζεται να προβλεφθεί ρητά σε ποιες περιπτώσεις θα μπορούν να προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ εργαζόμενοι σε οργανικές θέσεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, όπως ισχύει και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Προτείνουμε», είπε ο Πρωθυπουργός, «τη ρύθμιση της δυνατότητας κάλυψης οργανικών θέσεων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, πάντοτε μέσω του ΑΣΕΠ, από υπαλλήλους που συνάπτουν συμβάσεις αόριστου χρόνου και όχι μόνον από μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους».

Αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ο κ. Καραμανλής πρότεινε οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων να επιλέγονται μόνο μεταξύ των αντιπροέδρων, η επιλογή των αντιπροέδρων να γίνεται μόνο μεταξύ των δέκα αρχαιότερων μελών των οικείων δικαστηρίων. Επίσης, να καθιερωθεί θητεία για τους αντιπροέδρους. Επίσης πρότεινε την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου με σταθερή σύνθεση. Αρμοδιότητές του θα είναι ο τελικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων, ο έλεγχος της διαφάνειας των οικονομικών των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών (και «πόθεν έσχες» των βουλευτών).

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Σχετικά με την Παιδεία, πρότεινε να επιτρέπεται η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, καθώς επίσης και η ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με τις ίδιες προϋποθέσεις.«Η θέση αυτή ανταποκρίνεται σε επιτακτικές ανάγκες της νέας εποχής, συνιστά γενικευμένο αίτημα της κοινωνίας και αποτελεί βασικό στόχο της νέας αναθεώρησης. Δεν μπορεί η σύγχρονη Ελλάδα να έχει τη μεγαλύτερη φοιτητική μετανάστευση. Δεν μπορεί να χρηματοδοτεί με το συνάλλαγμά της την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού άλλων χωρών», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Πολιτικό σύστημα: Όσο αφορά το πολιτικό σύστημα, η πρόταση του Πρωθυπουργού περιλαμβάνει: Πρώτον διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και των συνδυασμών, με παράλληλη απαγόρευση της χρήσης ραδιοτηλεοπτικού χρόνου, πέρα από το προβλεπόμενο. Δεύτερον, διαφάνεια στις προεκλογικές και λειτουργικές δαπάνες των υποψηφίων βουλευτών. Τρίτον, διαφάνεια στα οικονομικά των βουλευτών και των μελών της κυβέρνησης, με κατοχύρωση του «πόθεν έσχες» και πρόβλεψη αυστηρών ρυθμίσεων για την εφαρμογή του που περιλαμβάνουν και έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.

Ασυμβίβαστο, ασυλία, κωλύματα: Αλλαγές πρότεινε και σε θέματα που αφορούν τους βουλευτές, τη βουλευτική ασυλία, τα κωλύματα και το επαγγελματικό ασυμβίβαστο. Ειδικότερα, πρότεινε να διευκρινιστεί ρητά ότι η άρση της βουλευτικής ασυλίας δεν θα δίνεται μόνο εάν διαπιστώνει η Βουλή ότι ζητείται για πολιτικό αδίκημα ή για πολιτικούς λόγους. «Να ξεκαθαριστεί δηλαδή ότι η βουλευτική ασυλία δεν σημαίνει ατιμωρησία για τους βουλευτές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρότεινε, επίσης, τον ανακαθορισμό των κωλυμάτων εκλογιμότητας των βουλευτών, ώστε να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση της θέσης των δημοσίων λειτουργών για την απόκτηση εκλογικών πλεονεκτημάτων.

Μίλησε ακόμη για την τροποποίηση της συνταγματικής ρύθμισης που αφορά το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών. Πρότεινε την άρση του απόλυτου και την καθιέρωση μερικού ασυμβίβαστου. Προτείνει ακόμη η κυβέρνηση την αύξηση του αριθμού των βουλευτών που εκλέγονται χωρίς σταυρό προτίμησης, με διπλασιασμό των βουλευτών Επικρατείας.

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::