Αρχική > Πολιτική Δραστηριότητα 2004-2007 > Βουλή > Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις > ΕΡΩΤΗΣΗ 32 «Κατάσχεση» 58 σκυλιών / « Κιβωτός του Νώε»

Όπως προκύπτει από καταγγελία πολίτη που έφθασε στο γραφείο μου αλλά καιεπιστολή του γερμανού πρέσβη στην Αθήνα κ. Albert Spiegel προς τον υφυπουργό κ. Αλ. Κοντό, στις 27 Φεβρουαρίου 2005, στον Πειραιά,  58 σκυλιά του Ζωοφιλικού Συλλόγου « Κιβωτός του Νώε» , που εδρεύει και λειτουργεί στα Χανιά (Αρ.Πρωτοδ. Χανίων 270/2003) κατασχέθηκαν και με προφορική εντολή εισαγγελέως Πειραιώς μετεφέρθησαν σε ιδιωτικό καταφύγιο στο Κορωπί και δεν παραδίδονται στον Σύλλογο. Από την επιστολή του πρέσβη στον κ. Κοντό, στις 4 Μαρτίου, που έχω στα χέρια μου, με την οποία ζητούσε συνάντηση με τον υφυπουργό για να του εξηγήσει την κατάσταση αλλά και λύση στο πρόβλημα που
ανέκυψε χωρίς κάτι τέτοιο να έχει γίνει μέχρι στιγμής , προκύπτει το εξής αξιοπερίεργο και αρκετά παράξενο : Ο κ. Spiegel διαβεβαιώνει τον κ. Κοντό και ότι τα ζώα της «Κιβωτού» εμβολιάζονται, έχουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και δίνονται σε οικογένειες στη Γερμανία αλλά και  ότι δεν
χρησιμοποιούνται για πειραματικούς λόγους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Υπάρχουν στα Υπουργεία ή σε άλλη Κρατική Υπηρεσία φάκελοι με αξιόπιστες ή τουλάχιστον επιβεβαιωμένες καταγγελίες ( και όχι μόνον φήμες που κατά καιρούς έχω κι εγώ ακούσει περί εμπορίου γούνας κλπ) ότι τα ζώα της «Κιβωτού του Νώε» και άλλων Ζωοφιλικών Συλλόγων, στέλνονται στη Γερμανία , είτε για να  χρησιμοποιηθούν ως πειραματόζωα είτε για εμπορία;  Αμφισβητείται  η – μέσω πρεσβείας- διαβεβαίωση της Γερμανικής κυβέρνησης;  Υπάρχει κάπου, κάποιο αδίκημα ; Υπάρχει ίσως κάποια ανάκριση σε εξέλιξη; Εάν τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει, τότε πως προέκυψε η ενέργεια του εισαγγελέα Πειραιώς να διατάξει – και μάλιστα προφορικά- την κατάσχεση των ζώων; Έγινε έρευνα;
Και γιατί; Τέλος, ποια είναι η τύχη αυτών των 58 ζώων και γιατί δεν επιστρέφονται ;

Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ.Δ. Κωνσταντάρας, για τα θέματα της αρμοδιότητας μας, σας πληροφορούμε τα εξής;

Α. Η διαχείριση καταρχάς των αδέσποτων ζώων στη Χώρα μας από το φιλοζωικό σωματείο «Κιβωτός του Νώε» (περισυλλογή, σήμανση, καταγραφή κλπ) καθώς και η μετέπειτα διακίνηση των αδέσποτων ζώων από την Ελλάδα για τη Γερμανία (ορισμένα από αυτά προορίζονταν και για την Ολλανδία), πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση της εθνικής νομοθεσίας, που πρόσφατα έχει θεσπιστεί στη χώρα μας για την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων και των παραγόντων εκείνων που επηρεάζουν τον πληθυσμό αυτό.

Επίσης, το εν λόγω φιλοζωικό σωματείο, επικαλούμενο ανύπαρκτη διάταξη, ότι δηλαδή μετά από 7 ημέρες κατοχής του αδέσποτου ζώου αυτό περιέρχεται στην κυριότητα του, καθιστά τον εαυτών του ιδιοκτήτη, που κατά αυθαίρετο τρόπο αποφασίζει για την περαιτέρω τύχη του ζώου, χωρίς να ενημερώνονται οι αρμόδιες κατά το νόμο αρχές (δημοτικές και κτηνιατρικές), γεγονός που παραβαίνει την εθνική νομοθεσία ,κατά την οποία το ζώο που είναι ανεπιθύμητο από τον ιδιοκτήτη του θεωρείται και παραμένει αδέσποτο, παραδίδεται σε καταφύγιο της αρμόδιας δημοτικής αρχής, από αυτόν, μετά από υπεύθυνη δήλωση (Ν.1599/1986) του ιδίου, με την οποία αποδέχεται ότι το ζώο που εγκαταλείπει εντάσσεται στην κατηγορία των αδέσποτων ζώων και δεν διατηρεί πλέον καμία κυριότητα σε αυτό.
Κάθε πολίτης που υιοθετεί ένα αδεσποτο ζώο, αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς, όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 2 του Ν.3170/2003 (ΦΕΚ Α’91) «Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις».

Επίσης, κάθε Έλληνας πολίτης η μη που υιοθετεί ένα αδέσποτο ζώο συντροφιάς, οφείλει να παρέχει τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας του, στις αρμόδιες τοπικές αρχές (δημοτική και κτηνιατρική), προκειμένου να παρέχονται εγγυήσεις, τόσο για την παραλαβή και τη μεταχείριση των ζώων αυτών στην χώρα μας, όσο και για τον ασφαλή προορισμό και τη μεταχείριση των ζώων αυτών από τον παραλήπτη.

Β. Ο τρόπος σήμανσης και ταυτοποίησης των προς υιοθεσία αδέσποτων ζωών καθορίζεται τόσο από την εθνική ( κοινή Υπουργική απόφαση 280241/2003 (ΦΕΚ Β’1777) «Σήμανση, καταγραφή αδέσποτων σκύλων και λοιπές διατάξεις») όσο και από την κοινοτική νομοθεσία { Καν.(Ε.Κ) 988/2003}, κατά περίπτωση.
Στη συγκεκριμένη διακίνηση, των 58 σκυλιών από το φιλοζωικό σωματείο «Κιβωτός του Νώε», η σήμανση και η ταυτοποίηση των αδέσποτων ζώων Ελληνικής προέλευσης, δεν έγινε σύμφωνα με την προαναφερόμενη νομοθεσία, διότι αυτά συνοδεύονταν από Γερμανικά διαβατήρια ( που έφεραν την υπογραφή Έλληνα κτηνιάτρου, ο οποίος δεν είχε το δικαίωμα να εκδώσει ούτε Ελληνικά διαβατήρια, πόσο μάλλον Γερμανικά) και είχαν σημανθεί με Γερμανικά microchips , γεγονός που υπονομεύει την ιχνηλασιμότητα, η οποία πρέπει να εξασφαλίζεται σε κάθε μετακίνηση, προκειμένου να διασφαλίζεται η προστασία της ευζωίας και της υγείας των ζώων, καθώς και της δημόσιας υγείας, εντός των ορίων της επικρατείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ. Το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων δεν υποστηρίζει ότι τα αδέσποτα αυτά ζώα, για τα οποία αναμφισβήτητα την κύρια νομική και ηθική ευθύνη κατέχουν οι αρμόδιες αρχές της χώρας μας, προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν ως πειραματόζωα, αλλά ασκεί την αυτονόητα αρμοδιότητα του για την τήρηση της έννομης τάξης στον τομές αυτό, προκείμενου όλες οι αναμβανόμενες δραστηριότητες να είναι σύμφωνες με τις διατάξεις της ισχύουσας εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, ώστε να είναι δυνατόν να τεκμηριώνεται ταυτόχρονα η διαφάνεια τους.Η Εισαγγελία Πειραιώς και η Εισαγγελία Χανίων έχουν επιληφθεί της εν λόγω υποθέσεως και διεξάγουν προανάκριση για την απόδοση η μη ευθυνών.

Ο Υφυπουργός Α.Κοντός

 

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::