Αρχική > Άρθρα > Άρθρα στη ''Χώρα'' > Ο βασικός μέτοχος

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο, έκλεισε ένα από τα πιο σημαντικά «κεφάλαια» που είχε ανοίξει προεκλογικά ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο οποίος απέδειξε ότι αυτά που έλεγε, τα εννοούσε κι όλας, ανεξάρτητα από τις όποιες συνέπειες, αντιδράσεις, πιέσεις και απειλές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπήκαμε σε μια ιδιαίτερα «ρευστή» περίοδο στα ΜΜΕ καθώς οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και ενεχόμενοι στο ζήτημα αναζητούν λύσεις, ωστόσο καλό είναι να σημειώσετε μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα σημεία του κύματος της εξειδικευμένης αλλά και έντονα πολιτικοποιημένης ενημέρωσης των τελευταίων ημερών.
Και αρχικά, η εφημερίδα «Έθνος», η «ναυαρχίδα» της πανίσχυρης ομάδας Μπόμπολα, μια καλή, επιτυχημένη και αγαπητή εφημερίδα, ήδη βρέθηκε στην πρώτη δίνη της τόσο γιατί χρειάστηκε – άγνωστο για ποιους λόγους- να στερηθεί των υπηρεσιών δυο υψηλών στελεχών της, όσο και γιατί στην αρθρογραφία της, υποχρεώθηκε να ευθυγραμμιστεί απόλυτα με το ΠΑΣΟΚ.
Έτσι, μίλησε χθες για «Νόμο – τέρας με ημερομηνία λήξης» και σχολίασε ότι η « κυβέρνηση προχώρησε σε πλήθος ‘’φωτογραφικών’’ τροπολογιών την τελευταία στιγμή, με μοναδικό στόχο να πλήξει το ΕΘΝΟΣ και τον εκδότη του». Και φυσικά, μιλώντας για «νόμο με ημερομηνία λήξης» δεν μπορεί να αναφερόταν σε τίποτε άλλο παρά  στην  θέση του ΠΑΣΟΚ το οποίο, σύμφωνα με τα «Νέα», « κατέστησε σαφές πως θα καταργήσει τον νόμο αν κερδίσει τις εκλογές».

Η πλευρά Μπόμπολα αντιδρά πολύ βίαια στην ψήφιση του νόμου γιατί στις 31 Ιανουαρίου θα υποβληθούν προσφορές για έργα της Εγνατίας οδού ύψους 1,5 δις ευρώ. Εφόσον η «Ακτωρ» του κ. Μπόμπολα  ανακηρυχθεί μειοδότρια, θα πρέπει εντός ενός ή δύο μηνών, όταν θα κληθεί να υπογράψει τις συμβάσεις, να προσκομίσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο πιστοποιητικά διαφάνειας. Ετσι, υπάρχει ένα άτυπο χρονικό όριο, περίπου ως τις αρχές Μαρτίου, εντός του οποίου η οικογένεια Μπόμπολα θα κληθεί να επιλέξει σε ποιον από τους δύο χώρους – κατασκευαστές ή εκδόσεις – θα επικεντρωθεί.

Βεβαίως κανείς δεν ισχυρίζεται ότι το «Έθνος» δεν είναι μια πολύ καλή εφημερίδα, ούτε φυσικά ότι ο «Άκτωρ» δεν κατασκευάζει καλά έργα. Σημειώστε όμως ότι ο «καυγάς» δεν γίνεται για το αν η εφημερίδα ή η …γέφυρα είναι καλές αλλά για το εάν πρέπει σήμερα, μια εταιρία που κατασκευάζει δημόσια έργα μπορεί να ελέγχεται από το ίδιο αφεντικό που ελέγχει εφημερίδες, κανάλια και περιοδικά μέσα από τα οποία ασκείται κάθε είδους έλεγχος ή κριτική σ αυτό το ίδιο κράτος.

Και όταν το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα καταργήσει το νόμο, δεν επιβεβαιώνει τον Υπουργό Επικρατείας ότι « τάσσεται υπέρ των ολίγων και ισχυρών οικονομικών παραγόντων» ;

Εναντίον του νόμου που πέρασε η Νέα Δημοκρατία, τάχθηκε ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων – λόγω οικονομικών συμφερόντων βεβαίως- αποδεικνύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, το ελληνικό «σοσιαλιστικό» κόμμα που επί 30 χρόνια κόπτεται για τα συμφέροντα του απλού, μη προνομιούχου πολίτη, ευθυγραμμίζεται με αυτό που από το 1974 αποκαλεί « το κεφάλαιο» και πάνω σ αυτή του τη « φιλολαική» στάση βάσισε την πολιτική του;

Και κάτι τελευταίο : σε κάποιο σχόλιο εφημερίδας που μόνο υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και του Καραμανλή δεν πολιτεύεται, ο νόμος για το Βασικό Μέτοχο αποκαλείται  ‘’δρακόντειος» και διευκρινίζεται ότι η κυβέρνηση προσέθεσε «νέες, αυστηρότατες τροπολογίες». Μα ο νόμος του Δράκοντα που ιστορικά «δάνεισε» το όνομά του στο χαρακτηρισμό ενός νόμου, ήταν απλώς πάρα πολύ αυστηρός. Τι είδους νόμος για την πάταξη της διαπλοκής, της διαφθοράς, της εξάρτησης θα μπορούσε να είναι ένας νόμος που ΔΕΝ θα ήταν αυστηρός;

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::