Αρχική > Άρθρα > Άρθρα στην εφημερίδα Α1 > Τίποτε δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Με μεγάλη μου χαρά, αγαλλίαση και ικανοποίηση, διάβασα ότι : «Ρέθυμνο: Λύθηκε το μυστήριο με τον Σήφη τον κροκόδειλο - Η ηλικία, η καταγωγή και το βάρος του ερπετού!» Φαντάζομαι ότι κι εσείς, είχατε πολύ μεγάλη περιέργεια και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να τα μάθετε όλα αυτά τα στοιχεία και παράλληλα να μάθετε ότι ο «Σήφης», αποδεικνύεται... γάτα! Και ότι « με νέες πλωτές παγίδες και με νέου τύπου δόλωμα θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τον κροκόδειλο η ομάδα άμεσης επέμβασης, που έχει συσταθεί με στόχο τη «σύλληψή» του.» Κι ακόμα ότι « οι οδηγίες που έλαβαν τα μέλη της επιτροπής από τον Γαλλο-μαροκινό Ολιβιέ Μπερά κατά την αποχώρησή του ήταν πως πρέπει να τοποθετηθούν δύο ακόμα παγίδες τουλάχιστον μέσα στο νερό του φράγματος και το δόλωμα να αλλάξει, καθώς τα ψόφια κοτόπουλα δεν τον δελέασαν ούτε στιγμή».

Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι κάτι παρόμοιο δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στον κόσμο και ότι πρόκειται για αυστηρά ελληνικό «φαινόμενο» των τελευταίων μηνών αλλά αυτό που συμβαίνει εδώ είναι τουλάχιστον υπερβολικό. Δεν μας απασχολούν ΚΑΘΟΛΟΥ τα σημαντικά θέματα που «στριφογυρίζουν» στην ατμόσφαιρα αλλά μας απασχολεί ο …Σήφης. ‘Ετσι είναι; Αυτά μας απασχολούν; Δεν μας ενδιαφέρουν τα σοβαρά και σημαντικά θέματα και μας απασχολούν τα δευτερο-τριτοκλασάτα ή κάποιοι θέλουν τεχνηέντως να μας πείσουν ότι αυτά μας ενδιαφέρουν και αυτά πρέπει να μας απασχολούν;

Η ηλικία δηλαδή του Σήφη, το γιατί δεν τρώει ψόφια κοτόπουλα, η εγκυμοσύνη της συμπαθέστατης κατά τα άλλα Υβόννης Μπόζνιακ, το αν είναι όρθιος ή καθιστός ο Καμπουράκης στην πρωινή εκπομπή του MEGA, τα αστεία που θα λέει ο Μάρκος Σεφερλής στη δική του εκπομπή και οι βόλτες της Ελένη Χατζίδου, με καυτό σορτσάκι στα νότια προάστια.

Δεν υποτιμώ καμία είδηση. Όλες έχουν τη σημασία και το ενδιαφέρον τους και όλες πρέπει να βρίσκουν το χώρο τους. Το έχω κάνει και εγώ στη μακρά μου πορεία στον Τύπο. Αλλά άλλο είναι να δίνεις χώρο και χρόνο σε μια «είδηση» που στόχο έχει να κάνεις λίγο «πλάκα», να αλαφρώνεις κάπως την κατάσταση και να προκαλείς ένα …χαμόγελο και άλλο να προωθείς ΜΟΝΟ τέτοιες σαχλαμάρες, εις βάρος των σοβαρών.

Πολλοί θα πουν : «Μα αυτά θέλει να διαβάζει και να βλέπει ο κόσμος. Κουράστηκε πια, βαρέθηκε με τα σοβαρά, θέλει να χαλαρώνει». Αλλά δεν είναι έτσι. Κι αν ακόμα υπάρχουν ταλαιπωρημένοι, φτωχοποιημένοι, αγνοημένοι , δύστυχοι άνθρωποι τριγύρω μας που την έχουν «φάει» την καραμέλα , είμαστε ΕΜΕΙΣ, οι δημοσιογράφοι, τα ΜΜΕ και τα κάθε λογής «συμφέροντα» που του έχουμε ΕΠΙΒΑΛΕΙ τη χαλαρότητα, την ασημαντότητα, τη γελοιότητα ως υποκατάστατο της ειδησεογραφίας.

Γιατί; Αυτή είναι μια άλλη κουβέντα που δεν είναι της στιγμής, ούτε αναπτύσσεται σε λίγες εκατοντάδες λέξεις.

Σκεφτείτε όμως: Την ώρα που ο αναγνώστης ή ο τηλεθεατής απασχολείται με το τίποτα του περιεχομένου της «χαλαρής είδησης», τα σημαντικά χάνονται, κρύβονται, εξαφανίζονται και ακόμα και οι «σοβαρές» ειδήσεις που προβάλλονται, προβάλλονται χωρίς ανάλυση, χωρίς ερωτηματικά, χωρίς προβληματισμό. Και όπου υπάρχει αυτός ο προβληματισμός, αυτή η ανάλυση, «κολλιέται» και η ετικέτα : «Σοβαρό», «βαρύ», «δύσκολο».

Μα φυσικά. Και σοβαρό και βαρύ και δύσκολο και δύσπεπτο και δυσνόητο και μπλεγμένο είναι το ο,τιδήποτε δεν αφορά τις τηλεοπτικές σαχλαμάρες των Μυκονιάτικων κοκτέιλ, της «τηλεόρασης της βερμούδας» και των οπισθίων της οποιαδήποτε καλλίγραμμης κυρίας.

Έτσι, ποιος θα κάτσει ν ασχοληθεί με το ότι κλήθηκε για απολογία στους ειδικούς ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Καπελέρης, άσχετο αν αφέθηκε ελεύθερος και για το ότι σε απολογία είχε κληθεί και ο έτερος πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης ; Λίστα Λαγκάρντ; Αρχαία Ιστορία. Θα γίνει μια αναφορά σε 2-3 δελτία ειδήσεων, θα γίνει ένας καυγάς 5-6 λεπτών σε κάποιο πάνελ κι ύστερα… πάει κι αυτό.

Όπως και τα όσα διαδραματίζονται στην Αμφίπολη και τα ομολογουμένως έξοχα, ιστορικά ευρήματα που αν τα; «ψάξεις» λίγο, θα ανακαλύψεις δέκα διαφορετικές εκδοχές και «ιστορίες» γύρω από την πορεία τους. Όπως λ.χ. ένα αποκαλυπτικό άρθρο στο οποίο , ο ιστορικός και φιλόλογος κ. Ανδρέας Βαρνακιώτης είχε επισημάνει μέσω του Newsbomb ότι «δεν πρέπει να βγάζουμε αβίαστα συμπεράσματα για το περιεχόμενο του ταφικού μνημείου». Και όπως το σπουδαιότερο, ότι ο λόφος Καστά είχε αρχίσει να αποκαλύπτει τα μυστικά του από το 1999 και το περιεχόμενο του τεχνητού λόφου επιχείρησαν να καταγράψουν τρεις γεωφυσικοί μια δεκαετία πριν, δουλεύοντας με τη μέθοδο της τρισδιάστατης σεισμικής τομογραφίας.

Πολύ σημαντικό: Οι τρεις γεωφυσικοί Λάζαρος Πολυμενάκος, Σταύρος Παπαμαρινόπολος, Αθανάσιος Λιόσης και η αρχαιολόγος Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη, κατάφεραν να χαρτογραφήσουν το μνημείο την περίοδο 1998-1999, καταγράφοντας εξαιρετικής σημασίας στοιχεία. Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε το 2004 σε ειδικό βρετανικό περιοδικό αρχαιολογίας, η περίμετρος του τάφου κρύβει -εκτός από το ίδιο το ταφικό μνημείο- και μια σειρά από λίθινες δομές, σε όλο της το πλάτος. Τα σημεία «υψηλής ταχύτητας» που σημειώνονται με το γράμμα «H» μαρτυρούν την εκτεταμένη ύπαρξη λίθινων κατασκευών.

Δεν επεκτείνομαι. Την είδατε δημοσιευμένη την τρισδιάστατη σεισμική τομογραφία του 1998-99. Σας είπε κανείς – πλην ελαχίστων ίσως- ότι κάτι τέτοιο είχε γίνει; Και τι μεσολάβησε άραγε τόσα χρόνια;

Ίσως κάποια καλλίγραμμα οπίσθια κάποιας κοπελίτσας που έγιναν εξώφυλλο στα περιοδικά του κ. Κωστόπουλου. Τα οπίσθια. Όχι οι τομογραφίες.

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::