Αρχική > Άρθρα > Άρθρα στη ''Χώρα'' > Από πού να φυλαχτεί κανείς;

Από πού να φυλαχτεί κανείς;

Μέσα στα τόσα πολλά και διαφορετικά των τελευταίων ημερών τα οποία πρέπει να προσέχουμε και να σημειώνουμε, τρεις ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας «κολλητά» μέσα σε 24 ώρες, μου δημιούργησαν φόβο και ανησυχία.
Όχι μόνο επειδή εάν είναι αλήθεια, τότε βρισκόμαστε σε μια πραγματικά δυσάρεστη «καλοκαιρινή» πραγματικότητα –όπως άλλωστε και άλλες χρονιές- αλλά και γιατί δεν αποκλείεται η πραγματικότητα να είναι πολύ διαφορετική, οπότε δεν αποκλείεται να βρισκόμαστε μπροστά στο ξεκίνημα μιας άκρως επώδυνης, δυσφημιστικής εκστρατείας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Είδηση πρώτη : Την ανεξέλεγκτη διάθεση υπολειμμάτων από τα σφαγεία, με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, και την έλλειψη επιστημονικού προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, αποκαλύπτει  πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Σύμφωνα με το Εθνος, δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που θα αντιμετώπιζε επαρκώς το πρόβλημα ενώ στο πόρισμα των ελεγκτών επισημαίνονται τόσο η ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων όσο και οι ελλείψεις στην υποδομή των αρμόδιων υπηρεσιών, κυρίως ελλείψεις επιστημονικού προσωπικού, όπως κτηνίατροι και μηχανικοί.
Κατά τους ελεγκτές, είναι απαραίτητη η καταγραφή και η κωδικοποίηση της ειδικής νομοθεσίας και η κατάρτιση ενιαίου συστήματος χορήγησης αδειών στις επιχειρήσεις, προκειμένου η τελική άδεια να εκδίδεται από μόνο μία υπηρεσία.

Είδηση δεύτερη : Εκατόν εβδομήντα τόνους αλλοιωμένων κρεάτων, ψαριών και σαλτσών εντόπισε σε 265 εστιατόρια, ξενοδοχεία, εταιρίες προμηθευτών τροφίμων, ακόμη και μαγειρεία νοσοκομείων ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Πάλι σύμφωνα με το Έθνος, ο ΕΦΕΤ παρέπεμψε στον εισαγγελέα 265 επιχειρήσεις εστίασης, παρασκευής γευμάτων και προμήθειας τροφίμων μετά τον έλεγχο που διενέργησε. Το αποτέλεσμα των ελέγχων έδειξε ότι το 10% των επιχειρήσεων παραβιάζουν βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και  θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.
Ο ΕΦΕΤ πραγματοποίησε ελέγχους στις Ολυμπιακές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο και Ηράκλειο) και κατάσχεσε 170 τόνους αλλοιωμένων τροφίμων( κρέατα, ψάρια και σάλτσες).

Είδηση Τρίτη: Καθεστώς αυθαιρεσίας και ακρίβειας επικρατεί στα εστιατόρια, τις καντίνες και τα κυλικεία που βρίσκονται στις παραλίες της Αττικής. Όπως διαπίστωσαν τα κλιμάκια ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης παρανομεί πάνω από το 90% των καταστημάτων.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, υπάρχουν εστιατόρια που δεν έχουν τιμοκαταλόγους στα τραπέζια τους, ταβέρνες που δεν εκδίδουν αναλυτική απόδειξη με τα είδη που κατανάλωσε ο πελάτης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο καταναλωτής πληρώνει για φρέσκα είδη που είναι κατεψυγμένα. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε 734 εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, μπαρ και καφετέριες, στο διάστημα από 19 Απριλίου έως τις αρχές Ιουνίου, εντοπίστηκαν αγορανομικές παραβάσεις στο …92,4% των επιχειρήσεων.
Πρωταθλητές της αυθαιρεσίας ανακηρύσσονται τα καταστήματα στον Πειραιά, στην δεύτερη θέση η Γλυφάδα και στην τρίτη θέση η Βούλα, η Βουλιαγμένη, η Βάρκιζα, η Φώκαια και η Ανάβυσσος.


Σχόλια και συμπεράσματα: Οι εφημερίδες που δημοσίευσαν τις εκθέσεις και καταγγελίες είναι βέβαια «αντιπολιτευόμενες» και μέσα στη γενικότερη αντιπολιτευτική τους διάθεση, αναζητούν τέτοια θέματα. Από την άλλη πλευρά, ποιος είναι δυνατόν να πιστέψει ότι οι εκθέσεις και οι καταγγελίες και οι παραπομπές βασίζονται σε λανθασμένα, ανεπιβεβαίωτα και χαλκευμένα στοιχεία τα οποία οι εφημερίδες έσπευσαν να υιοθετήσουν;

Έτσι κι αλλιώς, ο μέσος καταναλωτής εμφανίζεται ο «μεγάλος χαμένος»,

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::