Αρχική > Διάφορες ειδήσεις > Ομιλία στην παρουσίαση του βιβλίου «ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ» του κ. Νικολάου Μάρτη - πρώην Υπουργού

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009, Δημαρχείο Φιλοθέης

Ανήκω στη σημερινή λεγόμενη «Παλαιά γενιά» των Καραμανλικών, που συνειδητοποιήθηκε πολιτικά στα μέσα της δεκαετίας του '60, πριν από τη δικτατορία, ενεργοποιήθηκε πολιτικά κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, στα φοιτητικά μας χρόνια και τάχθηκε στο πλευρό του Κωνσταντίνου Καραμανλή μετά τη μεταπολίτευση του 1974. Ήμουν παρών στη γέννηση της ΟΝΝΕΔ και εργάστηκα για το προσυνέδριο του 1977 και το ιστορικό Συνέδριο της Χαλκιδικής, πήρα, με το «μαρκούτσι» που λέγαμε, της ΕΡΤ, πολλές από τις λακωνικές και φιλοσοφημένες δηλώσεις του Καραμανλή πριν γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε που το να πάρεις εσύ μια δήλωση του πρωθυπουργού ήταν δέκα όσκαρ για τον δημοσιογράφο.

Πήρα την τελευταία συνέντευξη του Γεωργίου Ράλλη ως πρωθυπουργού για την Καθημερινή και καταδιώχτηκα για όλα αυτά μετά το 1981.

Συνεπώς, γνωρίζω ποιος ήταν και ποιος είναι ο Νικόλαος Μάρτης, κυρίως από την υπουργική του θητεία ως υπουργού Βορείου Ελλάδος μεταξύ των ετών 1974 και 1981.

Άλλα πράγματα για τη ζωή και τη σταδιοδρομία του δεν τα γνώριζα. Αλλά τα έμαθα μέσα από τον Απολογισμό Καθήκοντος. Είμαι εδώ σε μια ενέργεια έκφρασης τιμής και στο Νικόλαο Μάρτη και σε όλους τους συνεργάτες του Καραμανλή που δεν είναι πια μαζί μας. Στο πρόσωπο του Νικόλαου Μάρτη βλέπω τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Παναγή Παπαληγούρα, τον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, τον Γιάννη Μπούτο, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, τον Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου, τον Γεώργιο Ράλλη. Και κυρίως, τον ίδιο τον Καραμανλή. Γιατί θεωρώ τον Νικόλαο Μάρτη ένα από τα σύμβολα εκείνης της εποχής. Δεν γνωρίζω πολλά για τις κυβερνήσεις του 1957, του 1960 ή του 1962 στις οποίες μετέσχε ο Νικόλαος Μάρτης. Γνωρίζω όμως πολύ καλά τις κυβερνήσεις Καραμανλή μεταξύ 1974- 1980.

Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ κύριε υπουργέ γιατί με τόλμη, αποφασιστικότητα και γενναιότητα υλοποιήσατε τη ρήση του Αποστόλου Παύλου «την διακονίαν σου πληροφόρησον».

Αυτό κάνετε με τον Απολογισμό Καθήκοντος. Ως γενναίος και υπεύθυνος πολιτικός, κάνοντας τον απολογισμό σας, καταθέτετε και το έργο σας. Το οποίο θα κριθεί από τις επερχόμενες γενεές.

Το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα είναι μια κατάθεση πορείας και δραστηριότητας που ο συγγραφέας και αυτουργός αυτής της πορείας, θεωρεί ΚΑΘΗΚΟΝ. Κι αυτή είναι η μεγίστη διαφορά ανάμεσα στους πολιτικούς της γενιάς του Νικόλαου Μάρτη, με τα λάθη και τις αστοχίες και τις αποτυχίες, με τους εσφαλμένους ενδεχομένως χειρισμούς και τους σημερινούς πολιτικούς:

Ότι εκείνοι, όχι μόνο έζησαν τα σημαντικότερα χρόνια οικοδόμησης του σύγχρονου ελληνικού κράτους και συνέβαλαν, με τον όποιο τρόπο, στη δημιουργία αυτού που παραλάβαμε εμείς, δρομολογημένο, έτοιμο και στο δρόμο προς την ολοκλήρωση σαν ένα τραίνο πάνω στις γραμμές, έτοιμο να τρέξει προς τον προορισμό του αλλά λειτούργησαν με γνώμονα μια λέξη που οι επόμενες γενεές υποβαθμίζουν, υποτιμούν υποβιβάζουν, λησμονούν, πολλές φορές λοιδωρούν και ενδεχομένως αγνοούν: Το ΚΑΘΗΚΟΝ.

Τη θαυμάζω τη γενιά σας κύριε υπουργέ. Και τη ζηλεύω μερικές φορές. Ως κλασικός, σύγχρονος Έλληνας, αρκετές φορές την κατηγορώ, την καταδικάζω, την επικρίνω για παραλείψεις και αστοχίες της γύρω από το χειρισμό ζητημάτων που εγώ έμαθα διαβάζοντας γι αυτά στα βιβλία. Αλλά στη βάση της, στο βάθος της, την θαυμάζω, την εκμεταλλεύομαι, τη μελετώ για να γίνω καλύτερος.

Από το βιβλίο σας έμαθα:

- για τον προεκλογικό λόγο του Καραμανλή το 1961 στο Βόλο για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, από το βιβλίο σας για το περίφημο «Χτίστε... χτίστε...». Από το βιβλίο σας έμαθα

- για τη φράση που σας είπε ότι «δεν υπάρχει οικογένεια ή φιλία μπροστά στο καθήκον»,

- από το βιβλίο σας έζησα τη συγκλονιστική στιγμή με τον πατέρα σας μετά την αποφοίτησή σας από το Πανεπιστήμιο και το «Από τώρα να με θεωρείς φίλο σου»,

- την συγκλονιστική πορεία της ζωής της μητέρας σας,

- τη λατρεία σας στη σύζυγό σας

 

Και στη συνέχεια έμαθα για την ευεργετική υπουργική εμπλοκή σας:

- στην κρίση του ελαιολάδου το 1956,

- τη συμβολή σας στην ίδρυση των Ιχθυοσκαλών, την υπαγωγή του κινηματογράφου στο Υπουργείο Βιομηχανίας με συνέπεια τα χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα,

- και μετά τα σημαντικότερα:

- Την εξαγορά της Ηλεκτρικής Εταιρείας,

- την ίδρυση της ΠΕΣΙΝΕ,

- την ανακάλυψη των κοιτασμάτων λιγνίτη στην Πτολεμαίδα

- και τέλος τον πόλεμο των Σκοπιανών εναντίον σας μέχρι και με την έκδοση βιβλίου με τίτλο «Αντι-Μάρτης».

Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ κύριε Υπουργέ γιατί μου δώσατε την ευκαιρία, μέσα από αυτό το βιβλίο και μέσα από την έκδοσή του, να συνειδητοποιήσω, να μάθω και να θυμηθώ.

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::