Αρχική > Πολιτική Δραστηριότητα 2004-2007 > Βουλή > Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις > ΕΡΩΤΗΣΗ 104 «Παραδοσιακά καφενεία»
Με ερώτησή του στις 17 Ιουλίου 2007, προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού, ο συνάδελφος βουλευτής Δημήτρης Γαλαμάτης ζητούσε την ενίσχυση των παραδοσιακών καφενείων μέσα από το Δ’ ΚΠΣ  και πρότεινε τη δημιουργία «Δικτύου Παραδοσιακών Καφενείων» και ένταξη τους στο τουριστικό προϊόν της χώρας.
 
Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης ζητούσε «ειδικό καθεστώς ενισχύσεων για τα παραδοσιακά καφενεία που βρίσκονται σε αγροτικές, ορεινές, ημιορεινές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας.» Από το κείμενο της ερώτησης ενημερώθηκα ότι στο Γ’ ΚΠΣ, σε διάφορες δράσεις και μέτρα, προβλέπονταν ενισχύσεις αυτής της κατηγορίας επιχειρήσεων, οι οποίες για διάφορους λόγους, «δεν έγιναν ευρέως γνωστές στους ενδιαφερομένους και έμειναν τελικά σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες.»
 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, Δημόσιας Διοίκησης κ. Παυλόπουλος και Τουρισμού κ. Πάλλη - Πετραλιά:
 
- Ανεξαρτήτως του σωστού και δίκαιου αιτήματος του συναδέλφου για τα καφενεία που βρίσκονται σε αγροτικές, ορεινές, ημιορεινές και νησιωτικές περιοχές, ποιες είναι οι προοπτικές ενίσχυσης για τα –ελάχιστα πλέον- παραδοσιακά καφενεία της Αθήνας με το Δ΄ ΚΠΣ;
Δεδομένου ότι εκτός του αναμφισβήτητου τουριστικού ενδιαφέροντος λόγω του τεράστιου αριθμού ξένων επισκεπτών της πρωτεύουσας, η ύπαρξη του «καφενείου της γειτονιάς» κρίνεται από χρήσιμη και επιθυμητή ως αναγκαία. Τόσο για την καθημερινή ,οικονομικά ανεκτή, ψυχαγωγία του κατοίκου της γειτονιάς όσο και για τη διατήρηση μιας ζεστής, παραδοσιακής ατμόσφαιρας.
Κι ακόμα, μιας εναλλακτικής λύσης απέναντι στην πλημμυρίδα των πάσης φύσεως ξενότιτλων, ξενόφερτων καταστημάτων, ενοχλητικών λόγω θορύβου και απρόσιτων λόγω ακρίβειας για μεγάλο τμήμα των Αθηναίων. 
 
 
Απάντηση της Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνης  Πάλλης – Πετραλιά, στην ερώτηση υπ’ αριθ. 380/18-07-2007 του Βουλευτή Δημήτρη Κωνσταντάρα για τα παραδοσιακά καφενεία.
 
 
Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού σας γνωστοποιούμε ότι, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης θεωρεί σκόπιμη την ένταξη και ενίσχυση επιχειρησιακών προγραμμάτων, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, διότι θεωρείται δεδομένο ότι η ποιοτική αναβάθμιση των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα (με ενίσχυση των τουριστικών μονάδων, δημιουργία δικτύων συνεργασίας κ.λ.π) αποτελεί πρωτεύοντα στόχο της τουριστικής πολιτικής. Κατά το Γ’  Κ.Π.Σ. αρμόδιος φορέας για ενισχύσεις αυτής της κατηγορίας επιχειρήσεων (παραδοσιακά καφενεία), απετέλεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Το Τμήμα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Δ΄ Προγραμματικής περιόδου βρίσκεται σε συνεργασία και ανοιχτή επικοινωνία, τόσο με τις Περιφέρειες, όσο και με τα κατά περίπτωση συναρμόδια Υπουργεία. Μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και την έγκριση των προγραμμάτων της Δ΄ Προγραμματικής περιόδου, θα είναι δυνατή η ένταξη νέων έργων για την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της Αθήνας.
 
  Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

      ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ
 
     

 
 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::